← Till Tidningen Global
Radar

Kvinnor trotsade motstånd – besökte tempel

På tisdagen bildade tiotusentals kvinnor en lång kedja i protest mot de grupper som försöker hindra kvinnor att besöka templet.

Två kvinnor har lyckats ta sig in till det hinduiska templet Sabarimala i Indien. Det är första gången kvinnor besöker helgedomen sedan en domstol hävde ett besöksförbud för kvinnor mellan 10 och 50 år.

INDIEN Fram till nu har alla försök av kvinnor att nå templet i delstaten Kerala stoppats av konservativa hinduiska grupper som omringat templet.

Protester lät inte vänta på sig och senare samma dag utbröt våldsamheter på flera olika platser i delstaten. Enligt lokala medier fick polis använda tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter i Keralas huvudstad Thiruvananthapuram och flera poliser ska ha skadats. Flera konservativa hinduiska grupper har uppmanat till strejk efter nyheten om kvinnorna blev känd.

I ett videoklipp syns kvinnorna inne i templet med heltäckande kläder. De ska tidigare ha försökt ta sig in men stoppats.

– Vi gick inte in i helgedomen genom att gå upp för de 18 heliga trappstegen, utan gick in genom personalingången, säger en av kvinnorna till lokala medier.

Stänger för "rening"

Delstatsregeringens chef Pinarayi Vijayan bekräftar att kvinnorna besökt templet före gryningen under skydd av polisen. Templets överstepräst har sagt att man nu kommer att stänga för ”rening” och fler protester är att vänta, enligt lokala medier.

Under hösten bröt våldsamma protester ut, sedan landets högsta domstol hävt förbudet för kvinnor mellan 10 och 50 år att besöka Sabarimala.

Hinduiska grupper, samt premiärminister Narendra Modis nationalistparti BJP, motsätter sig domstolsordern och menar att den inskränker deras rätt att utöva sin tro.

På tisdagen bildade tiotusentals kvinnor en 620 kilometer lång mänsklig kedja under parollen ”kvinnornas mur” för att protestera mot de grupper som håller dem borta från templet.

BJP uppmanar till protester

Kort efter det att nyheten om kvinnornas besök blivit känd gick delstatschefen för BJP, P S Sreedharan Pillai ut och fördömde aktionen. Han kallar den en ”konspiration av de ateistiska ledarna för att förstöra hinduiska tempel” och att BJP kommer att ”stödja kampen mot raserandet av tro utförd av kommunisterna”.

– Låt alla hängivna komma fram och protestera mot detta, säger Pillai till lokala medier.

I Kerala har det indiska kommunistpartiet CPI ett starkt fäste även om delstaten styrs av en centerallians med Kongresspartiet i spetsen.

Delstatsregeringen har stått på kvinnornas sida i konflikten om Sabarimala och deltog i tisdagens stora protest.

Sabarimala är ett av världens mest besökta pilgrimsmål dit miljontals människor vallfärdar varje år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV