← Till Tidningen Global
Nyheter

Skadade i Mogadishu flygs till Turkiet

Flera barn finns bland de svårt skadade som flögs till Turkiet för vård efter terrordådet i Mogadishu.

Ett turkiskt militärflygplan har evakuerat 16 svårt skadade efter det blodiga bombdådet i Somalias huvudstad.
Ingen har tagit på sig dådet, där minst 90 människor dödades enligt flera källor, men misstankarna riktas mot terrorstämplade al-Shabaab.

SOMALIA Det turkiska militärflygplanet landade på söndagsmorgonen med medicinsk utrustning och 24 läkare, specialiserade på traumavård. De bistår i behandlingen av de runt 130 personer som skadades i lördagens sprängdåd i Mogadishu.

Sexton allvarligt skadade evakuerades till Turkiet för fortsatt vård.
Mogadishubon Abdukadir Moalim säger att hans kusin fick svåra huvudskador vid explosionen.

– Läkare här kan inte behandla honom i landet. Tack gode gud att han förs till Turkiet nu och vi tror att han blir bra med tiden, säger han till AFP.

Oklart antal offer

Enligt Somalias säkerhetsminister Mohamed Abukar Islow har även Qatar lovat att skicka flyg för att evakuera svårt skadade.

Åtminstone 90 personer dödades, enligt uppgifter till Reuters, i den kraftiga explosionen som inträffade vid en vältrafikerad vägkorsning i sydvästra Mogadishu. Två av de döda var turkiska medborgare.

Någon officiell dödssiffra har inte presenterats. Somalias polischef Abdi Hassan Mohamed säger till AFP att 79 döda har bekräftats men att siffran kan stiga.

Anklagar al-Shabaab

Turkiet har varit en ledande biståndsgivare i Somalia sedan svältkatastrofen 2011 och betraktar – i likhet med gulfstater som Saudiarabien och Förenade arabemiraten – Afrikas horn som en strategiskt viktig region.

Ingen har tagit på sig ansvar för attacken. Misstankar har dock riktats mot den jihadistiska al-Qaida-lierade gruppen al-Shabaab, som tidigare utfört liknande attacker i Somalia.

President Mohamed Abdullahi Mohamed pekade i ett tv-tal ut ”terrorrörelsen al-Shabaab”. Han kallade dådet ett försök att ”skrämma och terrorisera den somaliska befolkningen och massakrera dem vid varje möjligt tillfälle”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV