← Till Tidningen Global
Nyheter

Netanyahu fortsatt säker som partiledare – trots åtal

Benjamin Netanyahu vann 72,5 procent av rösterna om partiledarposten i förra veckan.

För första gången sedan 2014 har det israeliska regeringspartiet Likud hållit val om partiledarposten. Premiärminister Benjamin Netanyahu behåller greppet om partiet trots flera pågående åtal emot honom.

ISRAEL – Det är en fantastisk seger, kommenterade Benjamin Netanyahu sitt omval i fredags och menade att han och hans kampanj vunnit över ”de som sprider fake news”.

Hans utmanare, Gideon Sa’ar, lyckades inte rubba partiets förtroende för Netanyahu som fick 72,5 procent av rösterna i valet i torsdags. Därmed fortsätter Netanyahu att sitta säkert som Likuds ledare inför Israels tredje val på ett år, i mars 2020.

Netanyahu arbetade hårt in i det sista med att säkra sina röster, och den israeliska journalisten Anshel Pfeffer sammanfattar i tidningen Haaretz Netanyahus omval med att partiet ”Likud för länge sedan slutade vara en ideologisk rörelse och förvandlade sig själv till Bibi-partiet” med hänvisning till Netanyahus smeknamn, Bibi.  

Det är ovanligt med utmanare av en sittande partiledare inom Likud och hittills har en Likudledare aldrig avsatts från partiledarposten. Sa’ar som nu gått förlorande ur striden beskrivs stå till höger om Netanyahu i vissa frågor. Bland annat har han krävt annektering av det av Israel ockuperade Västbanken flera år innan Netanyahu började göra det.

49 procent deltog

Sa’ar besökte också nyligen området där den beduinska byn Khan al-Ahmar ligger, byn ska demoleras efter ett israeliskt domslut, med motiveringen att den saknar tillstånd. Under sitt besök betonade Sa’ar vikten att byn förstörs för att göra plats för expansion av en israelisk bosättning i närheten, rapporterar podden Israel Policy Pod. Sa’ar har också betonat att det är nödvändigt att agera medan Trump-administrationen styr Vita huset.

Netanyahu kan fortsätta som premiärminister trots att landets riksåklagare Avichai Mandelblit i november åtalade honom för bedrägeri och mutbrott. Däremot måste han avsäga sig sina ministerposter innan den 31 december. Som ett led i det har Netanyahu utsett Yaakov Litzman till hälsominister, en person som också riskerar åtal, rapporterar Haaretz.

En av anklagelserna mot Litzman är att han i egenskap av vice hälsominister ska ha försökt att förhindra utlämningen av den pedofilanklagade Malka Leifer till Australien. I Australien anklagas Leifer för att ha begått sexuella övergrepp mot ett stort antal barn på en religiös skola där Leifer tidigare var rektor.

49 procent av Likuds medlemmar röstade i partiledarvalet, rapporterar Haaretz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV