← Till Tidningen Global
Nyheter

För sent att lämna brandområden

Bränder i Bundoora i delstaten Victoria i Australien på måndagen.

Tusentals turister riskerar att bli omringade av skogsbränder i sydöstra Australien, enligt räddningstjänsten är det för sent för många av dem att riskfritt ta sig i säkerhet.
– Detta är en högriskdag för Victoria, säger räddningstjänstchefen Andrew Crisp.

AUSTRALIEN I söndags uppmanades människor att lämna East Gippslandregionen i östra Victoria på grund av bränderna, rapporterar ABC News. Bland dem omkring 30 000 semesterfirare. Under måndagen varnas de som inte redan har tagit sig därifrån att det nu är för sent att säkert lämna området.

– Det här är en dag som vi inte ofta ser. Vår delstat är torr, det kommer att bli väldigt varmt, det kommer att bli väldigt blåsigt, säger räddningstjänstchefen Andrew Crisp till ABC News.

Räddningstjänsten lämnade under måndagen bränderna i den svåraste terrängen i East Gipplands för att i stället fokuserar på att skydda fastigheter då brandförhållandena väntades bli oförutsägbara under eftermiddagen lokal tid.

– Detta är en högriskdag för Victoria, säger Andrew Crisp.

Blixtnedslag och vindar

Enligt myndigheterna startades 16 nya bränder i Victoria av blixtnedslag under natten mot måndagen. En av de kraftigaste av de bränderna spred sig över mer än 20 kilometer på fem timmar under natten.

– Den branden genererar just nu eget väder, säger delstatens talesperson Luke Heagarty.

– Vilket innebär blixtnedslag, ombytliga vindar, så det kommer att bli en väldigt utmanade brand för våra brandbekämpare i dag, utöver de befintliga bränderna i East Gippsland.

Över hundra bränder härjar i landet och varningar har utfärdats i delstaterna New South Wales, South Australia, Tasmanien, Victoria och Western Australia.