← Till Tidningen Global
Nyheter

Svensk visselblåsare sparkas från Unaids

Nyhetsbyrån AP har granskat Unaids och rapporterat om anklagelser om sexuella trakasserier inom FN-organet.

Svenska Martina Boström avskedas med omedelbar verkan från FN-organet Unaids, som jobbar med kampen mot hiv och aids, skriver Svenska Dagbladet. Beskedet kom i förra veckan.

FN Hon anklagas i en oberoende utredning av revisionsbyrån KPMG för ”missbruk av givarmedel och resurser samt annan misskötsel inklusive misskötsel av sexuella relationer inom Unaids”.

– Jag förnekar kategoriskt alla anklagelser. Jag har aldrig missbrukat några bidrag eller gjort mig skyldig till något olämpligt sexuellt beteende. Detta är en hämndaktion mot mig för att jag gått ut offentligt och vittnat om sexuella trakasserier, säger hon till SvD.

Boström blev känd som visselblåsare när hon anklagade och anmälde FN:s undergeneralsekreterare Luiz Loures för sexuella trakasserier och övergrepp, något som internationella medier uppmärksammade i samband med metoo-rörelsen. Boström talade ut i CNN om att hon erbjöds en befordran om hon accepterade en ursäkt från Loures.

En FN-utredning friade Loures men den fick kritik för att vara partisk och misskött. En slutlig granskning av FN:s organ för internrevision OIOS pågår.
Unaids hävdar att avskedandet inte har något med hämnd att göra.

Sverige har som näst största bidragsgivare betalat 2,6 miljarder kronor till organisationen sedan 2009.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV