← Till Tidningen Global
Nyheter

ICC ska utreda krigsbrott på de ockuperade palestinska områdena

ICC vill bland annat utreda krigsbrott  som Israel kan ha begått under sommaren 2014.

Den internationella brottmålsdomstolen ICC kommer att utreda framför allt israeliska men även palestinska krigsbrott begångna på de ockuperade palestinska områdena. Det meddelade ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda i förra veckan. PLO:s Hanan Ashrawi välkomnar beslutet, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer det.

ISRAEL-PALESTINA ICC kommer bland annat att undersöka handlingar i samband med Gazakriget 2014. Bensouda anser att det finns ”rimlig grund att anta” att den israeliska armén IDF gjort sig skyldig till krigsbrott i relation till åtminstone tre händelser sommaren 2014. Hon vill också utreda israeliska bosättningar och bosättare som tillkommit sedan 2014, liksom det dödliga våldet mot demonstranter i närheten av gränsbarriären mellan Gaza och Israel sedan 2018.

Dessutom anser Bensouda att det finns ”rimlig grund att anta” att medlemmar av Hamas och palestinska väpnade grupper gjort sig skyldiga till krigsbrott genom att använda sig av civila som måltavla, liksom använt sig av ”tortyr och inhuman behandling”, bland annat.

Frågan om jurisdiktion har redan blivit omstridd. För att ICC ska ha jurisdiktion krävs att åtminstone en av parterna har undertecknat Romstadgan och är medlemmar av ICC. Israel är inte medlemmar, men Palestina är det, trots ockupationen. Bensouda har på grund av detta begärt att ICC ska bekräfta att domstolen har jurisdiktion för de ockuperade palestinska områdena.

Hon skriver: ”Palestina har inte full kontroll över de ockuperade Palestinska områdena och dess gränser är omstridda. Västbanken och Gaza är ockuperade och östra Jerusalem har annekterats av Israel. Den palestinska myndigheten styr inte Gaza”. Hon fortsätter att förtydliga att åklagarsidan därför söker ”bekräftelse om att ’territoriet’ över vilket rätten kan utöva sin jurisdiktion under artikel 12(2)(a) omfattar de ockuperade palestinska territorierna, det vill säga, Västbanken, inklusive östra Jerusalem och Gaza.

”Slut på straffrihet”

”Vi välkomnar tillkännagivandet av ICC:s åklagare att hon har avslutat den preliminära granskningen av läget i Palestina och hennes slutsats att alla krav för att öppna en utredning har mötts.”, skriver Hanan Ashrawi, medlem i PLO:s exekutiva kommitté, i ett uttalande på PLO:s hemsida.

Ashrawi pekar på att Palestina för fem år sedan undertecknade Romstadgan och att det utgjorde en signal om att ”Israels straffrihet” var till ända. ”Israel måste betala för sina brott och det palestinska folket kommer inte att acceptera exkluderingen från de mänskliga rättigheternas universalitet. Vi är stärkta och beslutsamma i att nå rättvisa, upprättelse och ansvarsutkrävande genom de internationella mekanismerna, inklusive ICC.”, skriver Ashrawi.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdade på söndagen att ICC:s beslut utgör antisemitism. I samband med tändandet av ljus på högtiden chanukkas första dag vid klagomuren i Jerusalem kommenterade han ICC:s beslut med: ”judar som står vid den här muren, vid det här berget, i den här staden, i det här landet, att vi inte har rätt att leva här, och att om vi lever här så begår vi krigsbrott. Uppenbar antisemitism”, rapporterar Haaretz, som samtidigt påpekar att Bensouda i sitt besked inte ifrågasatt judars rätt till självbestämmande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV