← Till Tidningen Global
Nyheter

Vitrysk expolis vittnar om mord på kritiker

Tre kritiker av Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko försvann 1999.

En man som uppger att han arbetat i Vitrysslands elitstyrka säger att han medverkade vid mord på tre personer som var kritiska till president Aleksandr Lukasjenko.

VITRYSSLAND Jurij Garavskij lämnade vittnesmålet till den tyska public serviceradion Deutsche Welle på måndagen. Han berättade för mediebolaget att han själv var närvarande vid morden på tre ledande regimkritiker 1999, varav en var en före detta inrikesminister i Vitryssland.

Vid tillfället ska Garavskij ha arbetat för polisens elitenhet SOBR. De tre personerna som ska ha mördats namngavs som Jurij Zacharenko, Viktor Gontjar och Anatolij Krasovskij.

Förre inrikesministern Zacharenko försvann i maj 1999, i september samma år försvann tidigare parlamentsledamoten Gontjar och affärsmannen Krasovskij.

Garavskij anklagar SOBR:s chef Dmitrij Pavlitjenko för att ha skjutit offren. Pavlitjenko förnekar anklagelsen och säger att Garavskij inte har arbetat för specialenheten, att han ”inte har mycket till intellekt” samt att han satt i fängelse 1999.

Deutsche Welle valde att publicera anklagelserna bland annat för att Garavskij säger att han kan specificera platserna där morden begicks och redogöra för vilka som var inblandade.

Garavskij har själv flytt Vitryssland och söker politisk asyl i ett europeiskt land.