← Till Tidningen Global
Nyheter

Turkiska ledamöter sjöng chilensk protestsång i parlamentet

Turkiska kvinnor i demonstration 2015 mot det dödliga våldet mot kvinnor i landet.

Turkiska ledamöter sjöng den chilenska feministiska protestsången En våldtäktsman i din väg i parlamentet i Istanbul i förra veckan för att protestera mot våld mot kvinnor och mot att lagskyddet för kvinnor inte är bättre.

TURKIET Det var ledamoten Sera Kadıgil från oppositionspartiet CHP som tog initiativ till protesten som genomfördes under parlamentets budgetdebatt som också livesändes i turkisk tv, rapporterar tidningen Hürriyet Daily News.

Sera Kadıgil ville uppmärksamma de många våldsbrotten och morden på kvinnor av män, och hon kritiserade landets inrikesminister Süleyman Soylu för landets bristande lagstiftning mot våld mot kvinnor.

Några dagar innan de turkiska parlamentsledamöterna sjöng sången bröt polisen upp en annan protest som genomfördes av turkiska kvinnor på Istanbuls gator. Polisen beslagtog deras megafoner:

– Vi kom för att skrika mot patriarkalt våld och de attackerade oss, sade en demonstrant till lokala medier, rapporterar Deutsche Welle.

Dödligt våld

Enligt gruppen We Will End Femicide Platform mördades 440 kvinnor i genusbaserat våld 2018, varav mer än en fjärdedel av sina makar, och bara under augusti månad 2019 mördades 49 kvinnor av män.

Enligt siffror från WHO utsätts 38 procent av kvinnor i Turkiet för våld från en partner under sin livstid, siffran för Europa i sin helhet är 25 procent.

Det var den 20 november som kollektivet Las Tesis i en flashmob i Valparaíso i norra Chile först sjöng sången En våldtäktsman i din väg, eller Un violador en tu camino på spanska. Därefter har den feministiska kampsången spridit sig världen över.