← Till Tidningen Global
Nyheter

Parisare på två hjul krockar i strejkkaos

En kvinna cyklar förbi en kö till en buss vid Gare du Nord i Paris.

Ovanligt många trafikolyckor har inträffat i Paris under den pågående stora pensionsstrejken. Orsaken: Oerfarna parisare försöker överlista trafikstörningarna genom att ta sig fram på cykel eller elsparkcykel.
Det är inte sannolikt att konflikten blir löst före jul.

FRANKRIKE Under masstrejken, som har pågått i knappt två veckor, har många parisare tvingats ta sig fram på nya sätt eftersom runt hälften av huvudstadens tunnelbanelinjer har hållits stängda och även pendeltågen har drabbats av stora störningar.

– Vi har ingripit 600 gånger mellan den 5 och 14 december. Det är en ökning jämfört med 450 under samma period förra året. Det är ett stort språng, säger Gabriel Plus vid räddningstjänsten.

– Det är uppenbarligen på grund av strejkerna, det är mycket mer trafik och oerfarna eller dåligt utrustade människor som använder cyklar eller andra alternativ.

Många som färdas på tvåhjulingarna krockar med gångtrafikanter men även med bilar. Hittills har de flesta dock fått lindriga skador, enligt Gabriel Plus.
Även fler bilar än vanligt kör på vägarna, vilket gör att det tar längre tid för räddningstjänsten att ta sig fram till vid larm.

Färre strejkande

Runt 615 000 människor demonstrerade runt om i Frankrike på tisdagen, enligt inrikesdepartementet. Det är betydligt färre än de 806 000 som beräknas ha hörsammat fackförbundens uppmaning att protestera den första strejkdagen den 5 december.

Både de strejkande fackförbunden och president Emmanuel Macron hoppas få den andra parten att backa före jul, men det ser inte lovande ut för alla som har svårt att ta sig fram i vardagen på grund av masstrejken. Fackförbunden meddelar att det inte finns någon lättnad att vänta om regeringen inte drar tillbaka sitt förslag om pensionsreformer. Regeringen lovar samtidigt att inte ge efter för kraven från fackförbunden.

– Ingen vill förstöra julen, inte de strejkande eller arbetarna eller fransmän som vill vara med sina familjer, säger Laurent Escure vid fackförbundet UNSA till tv-kanalen France 2.

– Men det här är helt och hållet regeringens fel.

Ny ansvarig

Under tisdagens protester, där polisen använde tårgas för att skingra demonstranter, misslyckades fackförbunden med att få så stort stöd som de hoppats på för att sätta ny press på president Macrons regering.

Många skolor håller stängda på grund av protesterna, och det gäller även självaste Eiffeltornet.

Parlamentsledamoten Laurent Pietraszewski har utsetts att ersätta Jean-Paul Delevoye som ansvarig för pensionsfrågor i Frankrike, rapporterar France 24.
Delevoye utformade de kontroversiella pensionsreformer som utlöst strejken. Han avgick i måndags efter kritik mot att han inte hade redovisat arbete i den privata sektorn som han har haft samtidigt som han arbetat för regeringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV