← Till Tidningen Global
Nyheter

Italien mot folkomröstning om parlamentet

När parlamentets underhus, deputeradekammaren, röstade om reformen i oktober sade 553 ledamöter ja och 14 nej.

Italiens parlament har sedan tidigare röstat för att minska sig självt – men motsträviga ledamöter ser nu till att det ska hållas en folkomröstning om saken.

ITALIEN När det gäller grundlagsändringar som denna finns det en möjlighet att pausa processen och låta det italienska folket få sista ordet. Det som krävs är att en femtedel av ledamöterna i en av parlamentets kammare går ihop. 64 ledamöter i senaten har nu skrivit under en namninsamling.

Förslaget, som länge varit en huvudfråga för det anti-etablissemangsprofilerade regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S), innebär att 630 ledamöter i deputeradekammaren ska bli 400 och att 315 senatorer ska bli 200. I regeringsförhandlingarna med socialdemokratiska PD tidigare i år var reformen ett av M5S huvudkrav och efter att partierna enats togs saken upp i parlamentet, där det röstades igenom.

Bland de 64 motståndarna finns flera PD-ledamöter, men den absoluta merparten – 41 av dem – tillhör den korruptionsanstrukne ex-premiärministern Silvio Berlusconis parti Forza Italia. Många av dem löper stor risk att inte bli omvalda om och när en stor andel av platserna försvinner, noterar tidningen La Repubblica.

Italiens konstitutionsdomstol ska nu fatta ett definitivt beslut om folkomröstningen för att den ska bli av, vilket ses som en formalitet.