← Till Tidningen Global
Nyheter

Domstol stoppar inte kritiserad lag i Indien

Indiska studenter protesterade mot lagen vid universitetet Osmania i Hyderabad i Indien under tisdagen.

Högsta domstolen i Indien har avslagit ett krav om att stoppa en ny lag som särbehandlar muslimer som lett till massiva protester. Nya utfrågningar om lagen kommer att hållas i januari.

INDIEN Lagen gör det möjligt för flera miljoner migranter som kommit från grannländer till Indien före 2015 att bli indiska medborgare. Men muslimer omfattas inte av den nya lagen. Kritiker menar att den är diskriminerande och har vädjat till domstolen att stoppa lagen som de anser saknar stöd i grundlagen.

Nya utfrågningar gällande lagen kommer att hållas den 22 januari.
Enligt premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska regering är lagens syfte att skydda minoriteter som hinduer, sikher och kristna i grannländerna Pakistan, Afghanistan och Bangladesh som har muslimsk majoritet.

Motståndarna säger att lagen är ett steg i Modis politiska agenda, som lett till landets 200 miljoner muslimer fått det svårare.

Tusentals människor har demonstrerat mot lagen och på vissa platser i Delhi har förbud införts mot sammankomster med mer än fyra personer. Detta efter våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter under tisdagen då minst 21 personer, varav tolv poliser, skadades.

Protesterna i landet har växt efter att polisen i söndags slog till mot statliga universitet i bland annat Delhi och studenter vittnat om övervåld från polisens sida.

Fakta: Indiens nya medborgarlag

Den 11 december klubbade Indiens parlament igenom en lag som gör det möjligt för fler migranter från landets grannländer att bli indiska medborgare.

Buddhister, kristna, hinduer, jainister, parser och sikher som flytt till Indien från Afghanistan, Bangladesh eller Pakistan före 2015 kommer att kunna få indiskt medborgarskap, men inte muslimer från samma länder.

Den indiska regeringen har argumenterat att dessa länder har muslimsk majoritet och att muslimer därför inte kan vara förföljda minoriteter där.

Andra utsatta grupper – som rohingyer från Myanmar, tamiler från Sri Lanka och tibetaner från Kina – omfattas inte heller.

Källa: Reuters, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter