← Till Tidningen Global
Nyheter

43 döda i fabriksbrand i Indien

Noor Jehan i mitten är på väg att identifiera sin far som dog i branden på en fabrik i Delhi den 8 december.

43 personer dog när en brand härjade en olaglig fabriksbyggnad i den indiska staden Delhi nyligen. Många av de döda var unga migranter från några av Indiens fattigaste delstater.

INDIEN – Vi kan inte acceptera att olyckor som skulle kunna undvikas fortsätter att hända, säger det globala facket Industrialls generalsekreterare Valter Sanches.

Branden spreds snabbt i fyravåningsbyggnaden och arbetarna hade ingen möjlighet att ta sig ut eftersom nödutgångarna var blockerade av material.

Många av de döda kvävdes av den giftiga röken. Omkring hundra arbetare tros ha befunnit sig i byggnaden där de både bodde och arbetade:
”Jag kommer att dö…det finns ingen utväg” skrev ett av offren efter att branden brutit ut tidig morgon den 8 december, rapporterar det globala facket Industriall på sin hemsida.

Fabriken hade inte de tillstånd som krävdes och brandsäkerheten var bristfällig, något som även var fallet i en fabriksbrand i grannlandet Bangladesh i förra veckan.

”Arbeta med facken”

I Bangladesh finns sedan några år tillbaka ett samarbete mellan arbetsgivare, fackföreningar och internationella klädmärken om att göra arbetsmiljön säkrare. Samarbetet i Bangladeshöverenskommelsen, eller The Bangladesh Accord on Fire and Building Safety kom till stånd efter Rana Plaza-katastrofen i Dhaka 2013 då minst 1 134 arbetare omkom när en fabriksbyggnad rasade samman.

Industrialls generalsekreterare Valter Sanches uppmanar de indiska myndigheterna och arbetsgivarna att samarbeta med fackföreningar för att stärka säkerheten i de indiska fabrikerna:

– Våra erfarenheter genom the Bangladesh Accord on Fire and Building Safety stärker det faktum att fackföreningars deltagande är oumbärligt för att förbättra säkerheten på arbetsplatser. Den indiska regeringen och arbetsgivare bör arbeta med facken för att förbättra arbetssäkerheten och hälsoläget i landet, säger han på Industrialls hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV