← Till Tidningen Global
Nyheter

Omar al-Bashir dömd till fängelse för korruption

Förre presidenten Omar al-Bashir sitter i en bur under rättegången i Khartoum.

Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir dömdes i helgen till två års fängelse för korruption och pengatvätt. Han väntar på ytterligare rättegångar för den militärkupp 1989 som förde honom till makten och för dödandet av demonstranter under protesterna som ledde till att han avsattes i april.

SUDAN Omar al-Bashir kommer inte att avtjäna straffet i fängelse då han vid 75 års ålder är för gammal, utan vid en rehabiliteringsanläggning.

Korruptionsmålet han nu dömts för är relaterat till en summa om 25 miljoner amerikanska dollar som betalats ut av Saudiarabiens kronprins och de facto-ledare Mohammed bin Salman.

Enligt Omar al-Bashir användes pengarna inte av honom privat, rapporterar BBC, och försvaret har meddelat att de kommer att överklaga domen. I samband med att domaren förkunnade domen hänvisade han till affärsmannen Magdi Mahjoub som dömdes till döden 1989 i en militärrättegång för ett liknande brott som det al-Bashir nu dömts för.

Det har i dagarna gått ett år sedan protester bröt ut i Sudan den 19 december 2018, protester som snabbt utvecklades till krav på Omar al-Bashirs avgång från den presidentpost han hade innehaft sedan 1989. Han väntar nu på att ställas inför rätta för militärkuppen 1989 liksom för dödandet av demonstranter som deltog i de protester som ledde till att han störtades i april 2019.

Omar al-Bashir är också efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott och folkmord i samband med Darfur-konflikten, men det är oklart om Sudans övergångsregering kommer att utlämna honom eller ej, det tidigare militära övergångsrådet nekade till en sådan utlämning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV