← Till Tidningen Global
Nyheter

Mittenpartier flyttade fram positioner i Nordirland

Räkning av röster i Belfast.

För första gången i Nordirlands historia har fler nationalister än unionister valts till parlamentet i Westminster.

NORDIRLAND Democratic Unionist Party (DUP) är fortfarande största parti men straffades för en misslyckad brexitpolitik. Både DUP och Sinn Féin förlorade också väljare till mittenpartierna SDLP och the Alliance Party.

Sinn Féins John Finucane vann med 2 000 röster i norra Belfast över Nigel Dodds, DUP:s vice partiledare som haft mandatet sedan 2001 och som varit en av arkitekterna bakom partiets brexitstrategi.

I och med det var också unionisternas långa majoritet bruten i valkretsen, och för första gången valdes en majoritet av ledamöter för partierna Social Democratic and Labour Party (SDLP) och Sinn Féin som vill se ett återförenat Irland till Westminster.

Democratic Unionist Party är fortsatt största parti i Nordirland men med åtta ledamöter blir unionisterna färre än nationalisterna och republikanerna som tillsammans fick nio platser ­– för första gången sedan Nordirlands grundande 1921.

Förlusten av två platser för DUP är ett bakslag för partiet som sveks av Boris Johnson och hans brexitavtal, och partiet straffas nu för sin misslyckade brexitstrategi. DUP straffas också liksom Sinn Féin för deras oförmåga att lösa dödläget med lokalparlamentet Stormont som nu har varit upplöst i snart två år – fler väljare har gått till mittenpartierna the Alliance Party och SDLP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV