← Till Tidningen Global
Nyheter

Labourpolitiker slåss om skulden för valfiasko

Livet går vidare för brittiska Labour som upplevde sitt största valnederlag sedan 1935 – men morgondagens arbetarparti väntas inte ledas av Jeremy Corbyn och John McDonnell, partiledare respektive ekonomiska talesperson.

Brittiska Labour gjorde sitt sämsta val sedan 1935. Jakten på syndabockar pågår för fullt och två av partiets toppnamn tar på sig skulden för valkatastrofen – och önskar se en kvinna som inte bor i London som ny partiledare.

STORBRITANNIEN Brittiska Labour har påbörjat rannsakningsprocessen efter partiets värsta valresultat sedan 1935 som resulterade i att partiet miste femtio platser i parlamentet. I ett öppet brev till Sunday Mirror ber partiledaren Jeremy Corbyn om ursäkt för Labours tillkortakommanden, särskilt i historiska Labourdistrikt.

”Jag är ledsen att vi inte nådde hela vägen fram och jag tar mitt ansvar för det”, skriver Corbyn och avslutar brevet med att Labour kommer igen ”under ett nytt ledarskap”.

Samtidigt rapporterar BBC att även John McDonnell, Labours ekonomiska talesperson, tar på sig skulden för ”valkatastrofen”.

– Låt mig vara tydlig att det ligger på mig. Det måste få svida, jag tar på mig den här katastrofen, säger McDonnell till BBC enligt nyhetsbyrån Reuters.

Både Jeremy Corbyn och John McDonnell har ställt sina partiposter till förfogande och i början av nästa vecka ska Labours stukade parlamentariska manskap ses för överläggningar.

John McDonnell välkomnar en kvinnlig ledare och anser att hon inte borde komma från London, rapporterar Reuters. En som lever upp till de kriterierna är bland annat Jess Philips, parlamentsledamot från Birmingham som i en intervju med The Observer medgett att hon som liten drömde om att bli premiärminister för Storbritannien.

”Jag vet inte vad som kommer att hända nu, men jag vet att vi behöver folk i den här kampen”, skriver Jess Phillips på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV