← Till Tidningen Global
Nyheter

Så många journalister är fängslade i världen

En demonstration för pressfrihet utanför den turkiska ambassaden i Tysklans huvudstad Berlin 2017.

De försöker bara göra sitt jobb – men målas ut som hot mot statens säkerhet eller anklagas för att sprida ”fejknyheter”. För det sitter minst 250 journalister fängslade världen över, enligt en pressfrihetsorganisation.

ARBETSRÄTT Att journalister fängslas i sitt arbete är ett nytt normaltillstånd, enligt USA-baserade CPJ (Committee to protect journalists). I början av december satt enligt pressfrihetsorganisationen minst 250 reportrar fängslade i världen, att jämföra med 255 vid samma tid förra året.

Det högsta antalet fängslade journalister som CPJ hittills har noterat var 2016: 273.

Kina är det land med flest fängslade journalister, minst 48 – en ökning med en person jämfört med 2018. Turkiet hamnar på en andraplats med 47 fängslade medan Saudiarabien och Egypten delar på tredjeplatsen med 26 fängslade i respektive land.

De flesta som fängslas påstås utgöra ett hot mot statens säkerhet. Men allt fler anklagas också för att sprida ”fejkade nyheter” – i synnerhet av Egyptens auktoritäre president Abd al-Fattah al-Sisi.

CPJ:s statistik omfattar enbart journalister i statligt kontrollerad fångenskap och inte de som har försvunnit eller kidnappats av icke-statliga aktörer. CPJ räknar också bara med de fall där det har bekräftats att journalisterna har fängslats på grund av sin yrkesroll.

Fakta: Flest fängslade är män

• Majoriteten av de fängslade journalisterna i världen, 98 procent, är lokala journalister som bevakar utvecklingen i sitt eget land, enligt CPJ:s statistik. Fyra journalister sitter fängslade i ett annat land än där de har medborgarskap, tre av dem i Saudiarabien och den fjärde i Kina.

• 20 av de 250 fängslade journalisterna är kvinnor.

• Politik var det ämne som flest journalister fängslades för att ha rapporterat om, följt av mänskliga rättigheter och korruption.

• Över hälften av de fängslade är reportrar som publicerar sina artiklar på nätet.

CPJ:s statistik utgår från organisationens uppgifter om hur många journalister som satt fängslade den 1 december i år. Journalister som fängslats för att sedan frias under året ingår inte.
Källa: Committee to protect journalists