← Till Tidningen Global
Nyheter

Argentinas nya ledare lovar bekämpa fattigdom

Argentinas nytillträdda president Alberto Fernández talar till anhängare utanför presidentpalatset i Buenos Aires på tisdagen.

Argentinas nye president Alberto Fernández, som svors in under tisdagen, lovar att bedriva en politik för landets fattiga.

ARGENTINA – De som har det dåligt i dag, de som har förlorat sina jobb, de som har fallit ner i fattigdomens grop, de barn som inte fått möjlighet att gå i skolan – misströsta inte, sade Fernández i ett tal inför en stor folksamling på Plaza de Mayo vid presidentpalatset i Buenos Aires efter installationsceremonin.

– De kommer att vara de enda privilegierade i det Argentina som i dag föds, och gentemot dem kommer all vår politik att riktas.

Vänsterperonisten Fernández tar över efter Mauricio Macri, vars marknadsliberala politik inte bitit på en allt mer brutal ekonomisk kris.

Den nya regeringen lovar ett slut på åtstramningar och har börjat försöka omförhandla villkoren för det stora lån som Macri förhandlade fram med Internationella valutafonden i fjol. Enligt Fernández måste tillväxt först stimuleras fram för att Argentina ska ha möjlighet att betala av på sina omfattande skulder.

Vinsten för Fernández i valet i oktober innebär också en återkomst till makten för den både populära och kontroversiella tidigare presidenten Cristina Fernández de Kirchner, som styrde Argentina 2007–2015 och som nu blir vicepresident.

Fakta: Styrde i tolv år

Cristina Fernández de Kirchner – som blir den tillträdande presidenten Alberto Fernández vicepresident – ledde Argentina från 2007 till 2015. Hon hör, som de flesta av företrädarna på posten, till peronistpartiet, Partido Justicialista. Partiet bildades av landsfadern Juan Perón på 1940-talet och har sedan dess varit den största maktfaktorn i argentinsk politik.

Peronismen har varit svår att karaktärisera eftersom den bygger på populism, korporativism och nationalism, och har inslag både från höger och vänster. Inom partiet finns både höger- och vänsterfalanger som i de flesta andra länder skulle tillhöra helt skilda partier.

Valet av den konservative Mauricio Macri till ny president 2015 markerade slutet på totalt tolv års styre av Cristina Fernández de Kirchner och, tidigare, hennes nu avlidne man och företrädare Néstor Kirchner, vars politiska arv bland annat kännetecknas av handelsprotektionism och fokus på social välfärd.

En del bedömare spekulerar i att Cristina Fernández de Kirchner kommer att styra bakom kulisserna när hon nu återvänder till makten. Andra menar att Alberto Fernández är mer självständig än så, och att han inte står lika långt till vänster som sin vicepresident.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV