← Till Tidningen Global
Nyheter

Nigeriansk metoo-rörelse förbjöds

Demonstration mot sexuella övergrepp i Kano, Nigeria, 25 november.

Den nigerianska metoo-rörelsen #Arewametoo har förbjudits i norra Nigeria och en av rörelsens kända ledargestalter, Sadiya Taheer, uppger att hon misshandlats av polisen i samband med en demonstration.  

NIGERIA Polis ska ha misshandlat Sadiya Taheer, kvinnorättsaktivist och överlevare av sexuella övergrepp, i samband med en demonstration som ägde rum några timmar efter förbudet mot rörelsen hade utfärdats av Sokoto Sultanate Council i den norra delstaten Sokoto, rapporterar Radio France Internationale (RFI).

– Två av mina medarbetare fördes bort av polisen och jag blev misshandlad. Nu är jag föremål för en smutskastningskampanj som hävdar att jag är lesbisk trots att jag inte är det, säger Sadiya Taheer till RFI.

Arewas metoo-rörelse började växa fram i början av året i det muslimskt dominerade norra Nigeria när Khadijah Adamu på Twitter berättade om hur hon misshandlats svårt av en tidigare pojkvän. En av de som svarade henne var Fakhriyya Hashim som twittrade om sexuella övergrepp, genusbaserat våld och som myntade hashtaggen #Arewametoo.

– Det är våra institutioners misslyckande och vår kulturs misslyckande som gett upphov till Arewa metoo. Och det kommer från ett område som är ultrakonservativt, sade Hashim under en debatt i höstas, rapporterar Deutsche Welle.