← Till Tidningen Global
Nyheter

Zimbabwe riskerar svält

Marknad i Harare.

Läget i Zimbabwe är kritiskt och risken för svält är överhängande trots landets stora naturresurser. Torka, orkanen Idai, klimatförändringar men också sanktioner mot landet, hyperinflation och en minskad produktivitet inom jordbrukssektorn är orsaker till den svåra situationen, som också riskerar att öka de politiska spänningarna i landet.

ZIMBABWE 60 procent av Zimbabwes befolkning uppskattas ha otrygg livsmedelsförsörjning, och den siffran kommer att öka ytterligare under det kommande året. Många i landet har svårt att få i sig tillräckligt med mat, framför allt på landsbygden, men även i storstadsområdena. 90 procent av spädbarn mellan 6–24 månader får knappt i sig ens det nödvändigaste för att överleva – med svåra konsekvenser för deras hälsa.

Det är FN:s särskilda observatör för rätt till mat, Hilal Elver, som efter en elva dagar lång resa i Zimbabwe varnar för att stora delar av befolkningen riskerar att utsättas för svält inom kort. På landsbygden har 5,5 miljoner en otrygg livsmedelsförsörjning, och i storstäderna beräknas ytterligare 2,2 miljoner vara livsmedelsosäkra.

– Detta är chockerande siffror och krisen fortsätter att fördjupas på grund av fattigdom och hög arbetslöshet, utbredd korruption, kraftig prisinstabilitet, brist på köpkraft, dålig jordbruksproduktivitet, naturkatastrofer, återkommande torka och unilaterala ekonomiska sanktioner, säger Hilal Elver i rapporten vars fullständiga version ska presenteras i mars nästa år. 

Flera förklaringar läggs alltså fram i Hilal Elvers preliminära rapport: torka, liten nederbörd och oberäkneligt väder – faktorer som regelbundet påverkar jordbruket i landet men som har förstärkts av klimatförändringar. Torka drabbade skörden förra året och jordbruket drabbades hårt av den tropiska cyklonen Idai som drog fram över Zimbabwe i mars i år.

Men även politiska och ekonomiska beslut har påverkat läget. Inkomsten från resurser som diamantgruvor har minskat och landet har också haft minskade investeringar. Jordbruksreformer som infördes tidigare under 2000-talet beskrivs som dåligt genomförda, med resultatet att produktiviteten minskat kraftigt – den låga produktiviteten inom jordbruket är enligt Elver en av grundorsakerna till fattigdomen i landet, liksom den påföljande livsmedelsosäkerheten.

Läget är kritiskt och kvinnor och barn är särskilt hårt drabbade.

– I desperata ansträngningar för att hitta alternativa sätt att försörja sig har en del kvinnor och barn tagit till strategier som gör våld på deras mest grundläggande mänskliga rättigheter och friheter. Som konsekvens ökar antalet barn som slutar gå i skola, antalet tidiga giftermål, våld i nära relationer, prostitution och sexuell exploatering över hela Zimbabwe, säger Elver i ett pressmeddelande på FN-organet Ochas hemsida.

Hon varnar också för att den svåra situationen i landet också riskerar att öka de politiska spänningarna och hänvisar till en regeringstjänsteman hon mötte under sin resa som förklarade att livsmedelssäkerhet är detsamma som nationell säkerhet.

– Då livsmedelsosäkerhet och misskötsel av marker ökar risken för civil oro så uppmanar jag regeringen, alla politiska partier och det internationella samfundet att gemensamt sätta stopp för denna växande kris innan den eskalerar till en fullskalig konflikt, säger hon.