← Till Tidningen Global
Nyheter

Tunisiska metoo-protester

Demonstration mot sexuella övergrepp och trakasserier i Tunis i lördags.

Hundratals kvinnor demonstrerade i Tunisiens huvudstad Tunis i lördags för att protestera mot våld och övergrepp mot kvinnor.

TUNISIEN Under hösten har kvinnor rasat mot sexuella övergrepp och trakasserier i vad som ses som ett tunisiskt #metoo.

Protesterna bröt ut i oktober efter att en film spreds på en politiker som såg ut att onanera i en bil utanför en skola, något som framkallade en strid flod av berättelser om kvinnor som på olika sätt utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier. Organisationen Aswat Nissa (kvinnors röster) bildade en hemlig Facebookgrupp under namnet #enazeda, metoo på tunisisk arabiska, för att ge kvinnor en möjlighet att tala öppet om sina erfarenheter.

– Pedofili och incest är mycket vanligare än vad vi skulle vilja tro, säger Rania Said, moderator för Facebookgruppen till BBC.

Politikern som anklagats för sexuella trakasserier är Zouheir Makhlouf från Qalb Tounes-partiet. Han nekar till anklagelserna och har förklarat händelsen med att då han är diabetiker kissade i en flaska i bilen när filmen togs.

Makhlouf hördes av polis över händelsen men släpptes på fri fot eftersom Makhlouf som nyvald till det tunisiska parlamentet erhöll immunitet när han svors in i parlamentet i mitten av november.

Demonstranter från Aswat Nissa protesterade då utanför parlamentet:

– En stalker ska inte stifta lagar, skanderade demonstranterna, rapporterar sajten al-Araby.

Immuniteten som parlamentariker åtnjuter ska enligt Tunisiens grundlag vara kopplad till det parlamentariska arbetet, något som borde utesluta misstankar om sexuella trakasserier.

– Tolkningen av lagen i Tunisien innebär att en lagstiftare erhåller en immunitet som täcker alla hans eller hennes handlingar, inklusive de som gjorts innan de tillträtt sin tjänst, sade juristen Nour Jihane som deltog i protesten i november, till al-Araby.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV