← Till Tidningen Global
Nyheter

Miljöaktivisten Berta Cáceres mördare dömda

Muralmålning på miljöaktivisten och urfolksledaren Berta Caceres i Tegucigalpa, Honduras.

Sju män har dömts till mellan 30–50 års fängelse för mordet på miljöaktivisten och urfolksledaren Berta Cáceres i Honduras 2016. Fyra av männen döms för att ha utfört själva mordet, de tre andra för delaktighet. Cáceres familj välkomnar straffen men vill också se de som beställde och planerade mordet inför rätta.

HONDURAS – Vägen till rättvisa har varit smärtsam från starten eftersom våra rättigheter som brottsoffer inte har respekterats. Dessa straff är en början till att sätta stopp för ansvarsfriheten, men vi kommer att göra allt för att försäkra att alla de ansvariga – företagsledningen och statsanställda som identifierats under rättegången – åtalas, säger Bertita Zúniga, en av den mördade Cáceres döttrar, rapporterar The Guardian.

Berta Cáceres mördades i mars 2016. Hon hade året innan belönats med Goldman Environment Prize för sitt arbete med gräsrotsrörelsen Civic Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras (Copinh) mot dammbygget Aqua Zarca som genomfördes av företaget Desa.

Hon hade, liksom andra aktivister, länge trakasserats och hotats av både säkerhetsvakter anställda av företaget, och militär. Hon är heller inte ensam om att ha mördats, flera andra urfolksaktivister- och ledare som organiserat sig inom Copinh har mött samma öde. Bland annat Nelson García som mördades bara veckor efter Cáceres.

Fyra av männen döms för att ha utfört mordet på Cáceres och döms till vardera 34 års fängelse, och dessutom till 16 års fängelse för mordförsök på Gustavo Castro Soto från Jordens vänner i Mexiko som var med Cáceres när de attackerades.

Han överlevde attacken genom att låtsas vara död, och Cáceres dog i hans armar. Bland de andra tre dömda finns Sergio Ramón Rodríguez, miljöchef på Desa, och Douglas Geovanny Bustillo, tidigare säkerhetschef på Desa.
Båda dömdes till 30 års fängelse för delaktighet i mordet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV