← Till Tidningen Global
Nyheter

Granat mot polis i Belfast

Republikanska dissidenter, som motsätter sig fredsavtalet the Good Friday Agreement från 1998, har legat bakom flera allvarliga dåd det senaste året – framför allt mordet på journalisten Lyra McKee i Derry i våras.

En misstänkt granat sköts mot poliser ute på rutinuppdrag i västra Belfast, Nordirland, tidigt på onsdagsmorgonen. Bilen de färdades i träffades av ett föremål, i en attack som beskrivs som ”ett försök att döda eller skada poliser”. Polisen misstänker att republikanska dissidenter ligger bakom attacken.

NORDIRLAND Det var klockan 2 på onsdagsmorgonen som ett föremål, som tros ha varit en granat, träffade polisbilen som färdades i närheten av Falls Road i västra Belfast. Polischefen Jonathan Roberts säger till BBC att resterna av den misstänkta granaten kommer att undersökas, samt att inga andra misstänkta föremål hittats då området avsökts.

Polisförbundet the Police Federation of Northern Ireland uppmanar allmänheten att ”isolera” de som ligger bakom attacken. Republikanska dissidenter, som motsätter sig fredsavtalet the Good Friday Agreement från 1998, har legat bakom flera allvarliga dåd det senaste året – framför allt mordet på journalisten Lyra McKee i Derry i våras.

McKee sköts ihjäl den 18 april då hon bevakade kravaller i Creggan i Derry under en polisinsats i området. Några dagar senare tog gruppen the New IRA på sig dådet som polisen betecknade som ett terrordåd.  Gruppen som själv kallar sig IRA låg också bakom en bilbomb utanför en domstol i Derry i januari i år. Dessutom har flera skjutningar, som tros vara utförda av paramilitärer, skett i staden under året. Så sent som i förra veckan sköts en man i benet i bostadsområdet Ballymagroarty i Derry.
 
Tidigare i år varnade en rapport för risken för en återgång till våld särskilt vid en hård brexit och en tydligare gräns mellan Nordirland och Irland. I rapporten betonades det att om en hård gräns införs är frågan inte om våldsamheter kommer att uppstå, från framför allt republikanska dissidenter, utan hur mycket våld.

Sedan den brittiske premiärministern Boris Johnson tidigare i höstas slöt ett utträdesavtal med EU som inte innebär några gränskontroller mellan Nordirland och Irland men däremot mellan Nordirland och övriga Storbritannien har lojalister också flaggat för en sådan utveckling.

–Det sista jag vill se är en återgång till våld. Det fanns risk att det skulle komma från republikaner och nu finns det en risk att det kommer från lojalister, sade lojalisten Jim Wilson i BBC:s program The Nolan Show i oktober.