← Till Tidningen Global
Nyheter

Turkisk Amnestyordförande riskerar långt straff

Taner Kilic ingår i en grupp om åtta människorättsförsvarare och två it-experter som greps i samband med en människorätts-konferens.

En turkisk åklagare vill att Amnestys hedersordförande i Turkiet, Taner Kilic, ska dömas i upp till femton års fängelse för medlemskap i en terrororganisation. Flera andra människorättsförsvarare, som ingår i gruppen Istanbul 10 som greps sommaren 2017, riskerar också långa straff medan den svenske it-konsulten Ali Gharavi ser ut att frias.  

TURKIET Det var i torsdags som åklagaren meddelade att straff på uppemot 15 år kommer att begäras för flera av de gripna människorättsförsvararna.
Samtidigt menade åklagaren att två it-konsulter som greps samtidigt, svenske Ali Gharavi och tyska Peter Steudtner, bör frias.

Även İlknur Üstün, Nalan Erkem och Şeyhmus Özbekli kan bli friade, medan Taner Kilic och Amnestys tidigare Turkietchef Idil Eser riskerar långa fängelsestraff för medlemskap i en terrororganisation. Åklagaren vill även döma Günal Kurşun, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan och Veli Acu för samma brott.

Taner Kilic ingår i en grupp om åtta människorättsförsvarare och två it-experter som greps i samband med en konferens som hölls på ön Büyükada i Turkiet 2017. Temat på konferensen var läget för människorättsarbetet i det allt hårdare klimatet efter att Turkiet utsattes för ett kuppförsök året innan.

Fyra månader efter att de gripits släpptes åtta av dem mot borgen, men Taner Kilic hölls gripen ända till i augusti 2018. De har anklagats för att vara medlemmar i en terrororganisation, något Amnesty International menar är helt grundlöst.

– Efter månader i fängelse och år i domstol har åklagarsidan misslyckats med att lägga fram trovärdig bevisning för att stärka de absurda åtalen mot Taner och Istanbul 10, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo på organisationens hemsida.

Marie Struthers, chef för Amnesty Internationals Öst- och Centraleuropa-kontor, säger att åklagarens begäran är ett uttryck för hämndlystnad:

– Terroranklagelserna mot Taner, Idil och fyra andra har upprepade gånger motbevisats under loppet av nio tidigare förhandlingar och det är tydligt i dag, som det har varit från början, att Istanbul 10 och Taner står till svars för sitt människorättsarbete och inget annat. De måste frikännas.

Nästa förhandling ska hållas den 19 februari nästa år och då kan de långa fängelsestraffen komma att fastställas, rapporterar Amnesty International.