← Till Tidningen Global
Nyheter

Maltas premiärminister aviserar avgång under 2020

Föräldrarna till mördade Daphne Caruana Galizia vid en protest mot premiärminister Joseph Muscat.

Maltas premiärminister Joseph Muscat aviserade i ett tal på söndagen att han kommer att avgå nästa år. Detta efter att demonstranter i snart en vecka protesterat mot hanteringen av utredningen kring journalisten Daphne Caruana Galizias mord för två år sedan. I helgen åtalades också affärsmannen Yorgen Fenech för inblandning i mordet.

MALTA I lördags åtalades affärsmannen Yorgen Fenech för inblandning i mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia i oktober 2017. Fenech rapporteras ha kopplingar till premiärminister Muscat, som på söndagen i ett tal meddelade att han kommer att inleda en process för att utse en ny premiärminister i mitten av januari nästa år. Han går därmed inte med på demonstranternas krav om att omedelbart avgå.

Under förra veckan demonstrerade folk utanför parlamentet och krävde Muscats avgång, och Muscats regering försvagades under veckan då en minister avgick och en annan tog timeout, och hans närmste medarbetare Keith Schembri avgick från sin post i tisdags. Detta efter att han hörts av polis i mordutredningen.

Reuters rapporterar att Fenech anses vara hjärnan bakom mordet, enligt poliskällor med insyn i utredningen. Men Fenech nekar till alla anklagelserna, och försökte i samband med att han åtalades på lördagen peka ut Schembri som den som planerade mordet.

I ett uttalande på lördagen krävde Daphne Caruana Galizias familj att premiärministern avgår: ”Vi förväntar oss nu att premiärminister lämnar sin post, och att parlamentet omedelbart tillåter en oberoende och fullständig utredning av i hans och Keith Schembris roll i avrättningen av Daphne.”