← Till Tidningen Global
Nyheter

Långa fängelsestraff för samkönat sex i Zambia

Japhet Chataba och Steven Samba  förs huvförsedda iväg efter rättegången.

Japhet Chataba och Steven Samba dömdes i förra veckan i Zambia till 15 års fängelse för att ha haft samkönat sex, ett straff som fördöms av omvärlden. Pan Africa Ilga kallar domen ett justitiemord och USA:s ambassadör i Zambia anklagar myndigheterna för dubbelmoral.

ZAMBIA USA:s ambassadör i Zambia, Daniel Foote, skriver i ett uttalande att han var förskräckt över domslutet och pekar på att medan sexuella handlingar mellan samtyckande vuxna människor kan dömas kan korrupta politiker skor sig på offentliga resurser utan att riskera åtal. Han menar att detta liksom liknande beslut ger Zambia ett dåligt rykte:

– Det främjar förföljelse av grupper och minoriteter som berövats sina rättigheter, som folk från andra stammar, eller annan politisk tillhörighet, albiner, funktionsnedsatta, våra lesbiska, homosexuella, bisexuella, trans- och intersexuella bröder och systrar och alla andra som anses vara ”annorlunda”, säger han i uttalandet, rapporterar BBC.

Japhet Chataba och Steven Samba dömdes ”för brott mot naturens ordning”, en lag som kriminaliserar samkönat sex. Efter Footes kritik av domen säger Zambias president Edgar Lungu att relationerna länderna emellan kan komma att försämras, liksom att han inte kommer att ändra sin inställning till homosexualitet:

– Vi säger nej till homosexualitet, säger presidenten i en intervju med Sky News.

Domen kritiseras också hårt av Pan Africa Ilga som utgör den afrikanska avdelningen av International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association. De skriver i ett uttalande: ”Det hårda 15-åriga straffet som utdömts till två samtyckande vuxna har chockat världen” och betonar att domen, som de beskriver som ett justitiemord, är ett bakslag för den internationella kampen för att avkriminalisera homosexuella relationer.

”Vi uppmanar afrikaner, internationella människorättsförsvarare, regeringar liksom relevanta aktörer att stärka fördömandet av homofobiska lagar” skriver Pan Africa Ilga.