← Till Tidningen Global
Nyheter

”Öka skyddet för miljontals arbetare”

"Ratificera ILO:s konvention om våld och trakasserier på arbetsplatserna.

– Ratificera ILO:s konvention om våld och trakasserier på arbetsplatserna. Det är kravet från en lång rad fackföreningar i Sverige och runt om i världen i en ny kampanj som inleddes på Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor i måndags.

På ILO:s hundraårsjubileumsmöte i somras antogs konvention 190 och rekommendation 206 som syftar till att skydda mot genusbaserat våld- och trakasserier i arbetslivet. Det globala facket Industriall uppmanar regeringar världen över att ratificera konventionen, som ses som ett viktigt verktyg i att öka skyddet för miljontals arbetare, samt för att motarbeta diskriminering och ojämställdhet i arbetslivet.

– C190 utgör en verklig möjlighet för fackföreningar att kämpa mot genusbaserat våld, och mer generellt mot ojämställdhet och diskriminering i arbetslivet. Med C190 kommer ingen arbetare att lämnas i sticket. Vi bör använda detta verktyg för att förändra arbetares liv, och kvinnliga arbetares liv i synnerhet, säger Jenny Holdcroft, assisterande generalsekreterare på Industriall i ett uttalande.

I måndags skrev sju svenska fackliga företrädare en gemensam debattartikel där de uppmanar den svenska regeringen att ratificera konventionen. De pekar bland annat på att det tagit flera år av förhandlingar att få igenom konventionen och betonar att regeringen och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark bör se över arbetet mot våld och trakasserier på arbetsplatserna.

”I det arbetet står vi som fackliga organisationer redo att bistå med kunskap och viktiga perspektiv för att Sverige med självklarhet ska kunna skriva under konventionen”, skriver ordföranden för Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Seko, Fackförbundet ST, Vision, Vårdförbundet och Transport.

I förra veckan svarade Eva Nordmark på en skriftlig fråga i riksdagen från Vänsterpartiets Ciczie Weidby om vilka åtgärder som kommer att vidtas för en ratificering av konventionen. Konventionen har skickats till den svenska ILO-kommittén, liksom på remiss till myndigheter och intresseorganisationer fram till i mars 2020.