← Till Tidningen Global
Nyheter

Kritiserad kvinnolag skrotas i Sudan

Kvinnor i Sudan har länge drabbats av en lag om "omoraliskt och oanständigt beteende", en lag som instiftades av Sudans avsatte ledare Omar al-Bashir.

SUDANS  regering avskaffade på tisdagen en kontroversiell lag som kraftig kringskurit främst sudanesiska kvinnors rättigheter. Lagen har haft allvarliga konsekvenser för många kvinnor under den avsatte auktoritäre ledaren Omar al-Bashirs tre decennier långa styre.

Tusentals kvinnor bötfälldes, fängslades eller piskades som straff för brott mot artikel 152 av den sudanesiska strafflagen, för ”omoraliskt och oanständigt” beteende.

”Ministerrådet är överens om att avskaffa den allmänna ordningslagen vid ett extrainkallat möte”, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Suna.

Beslutet ska nu godkännas av det styrande råd som består av elva medlemmar från civilsamhället och militären.

Den sudanesiska övergångsregeringens premiärminister Abdalla Hamdok har tidigare sagt att kvinnors rättigheter är en viktig fråga för det nya styret.

– Detta är en stor seger för oss, för den feministiska rörelsen i Sudan och för kvinnors rättigheter, säger människorättsaktivisten Tahani Abbas.