← Till Tidningen Global
Nyheter

Krav på avgång efter journalistmord

Protester mot premiärminister Joseph Muscat utanför parlamentet i Valletta.

I två dagar har demonstranter krävt den maltesiska premiärministern Joseph Muscats avgång. Under tisdagen avgick premiärministerns stabschef efter rapporter om att han hörts i utredningen av mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sedan. Även turistministern har avgått och ekonomiministern har tagit en timeout. 

MALTA Demonstranter ropade slagord mot premiärminister Joseph Muscat utanför parlamentet i Valletta både på tisdagen och onsdagen. Ilskan riktas mot korruption i landet som tros ha politiska kopplingar, samt mot att Muscat anses hålla korrumperade kollegor om ryggen, liksom för hur regeringen agerat i efterdyningarna av mordet på Daphne Caruana Galizia.  

– Det maltesiska folket röstade för vad som var tänkt att vara en regering fri från korruption. Det löftet gav Muscat men istället för att göra rent hus har han försvarat den [korruptionen] in i det sista med sina kompisar, säger en demonstranterna, som bara identifieras som James, till tidningen Times of Malta.

En av arrangörerna av tisdagens demonstration, Manuel Delia, ställde krav på premiärministerns avgång:

– Han vill fortsätta skydda de som finns runt omkring honom. Han har skyddat dem i sex år, han var en av dem, och han borde avgå tillsammans med dem.

Samma dag som protesterna utanför parlamentet inleddes hade premiärministerns stabschef Keith Schembri avgått efter medierapportering om att han hörts av polis i samband med utredningen av journalisten Daphne Caruana Galizias mord. Turistministern Konrad Mizzi avgick också, och ekonomiminister Chris Cardona har tagit en timeout. Alla tre nekar till att ha begått några fel.

Daphne Caruana Galizia mördades i en bilbomb den 16 oktober 2017. Hon undersökte korruption med politiska kopplingar och vid tidpunkten för mordet undersökte hon också information som läckt via the Panama Papers 2016. Både Schembri och Mizzi fanns med i läckan och Daphne Caruana Galizia anklagade dem båda för att ha tjänat pengar på hemliga skalbolag, skriver BBC.

Avgångarna skedde en vecka efter att affärsmannen Yorgen Fenech greps av polis när han försökte lämna Malta på sin lyxyacht. Fenech har pekats ut som ägare till ett Dubai-registrerat företag, Black 17, något Daphne Caruana Galizia skrev om på sin blogg Running Commentary ett drygt halvår innan hon mördades. I samma bloggartikel menade hon att det fanns kopplingar mellan Fenech och flera maltesiska politiker, bland annat Schembri.

Utredningen av mordet på Galizia intensifierades nyligen efter att misstänkt person gavs immunitet i utbyte mot information kring mordet. Tre personer har sedan tidigare åtalats för mordet på Galizia, men frågan om vem som beställde mordet utreds vidare.