← Till Tidningen Global
Nyheter

Ayatolla: Folket har besegrat konspiration

Oroligheterna i Irak fortsätter.

IRAK Det iranska folket har besegrat en konspiration, hävdar landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei och syftar på de våldsamma oroligheterna i landet som inleddes för ett par veckor sedan men tystades efter några dagar.

”Folket har kullkastat en djup, omfattande och väldigt farlig konspiration som har kostat mycket pengar”, säger han i ett tal till den religiösa frivilligmilisen Basij, rapporterar statlig tv.

Demonstrationerna utlöstes av ett besked om att bensinsubventioner skulle tas bort och har pågått i runt 40 städer. I samband med protesterna har bankkontor, bensinstationer och polisstationer satts i brand.

Iranska säkerhetsagenter har gripit minst åtta personer med kopplingar till USA:s underrättelsetjänst CIA, enligt statliga nyhetsbyrån Irna. De anklagas för att ha underblåst oroligheterna.

Mer än 350 människor har dödats och runt 15 000 skadats sedan protesterna inleddes i Irak i början av oktober. Demonstrationerna riktar sig bland annat mot arbetslöshet, korruption och en dåligt skött offentlig sektor. Kravet är att regeringen ska avgå. Regeringen talar om fem dödsoffer.

TT-AFP-Reuters