← Till Tidningen Global
Nyheter

40-åriga fängelsestraff för präster i Argentina

Mödrar till de utsatta barnen utanför domstolen i Mendoza.

Två katolska präster har dömts för mångåriga sexuella övergrepp mot barn på en skola för döva i Mendoza i Argentina. En av de dömda, Nicola Corrodi, 83 år, hade tidigare anklagats för sexuella övergrepp på barn i en skola i Italien utan att kyrkan agerade. Han har nu dömts till 42 års fängelse.

ARGENTINA Det var i skolan Antonio Provolo Institute för döva och hörselskadade i Lujan de Cuyo som prästerna begick sexuella övergrepp mot barn. Rättsfallet som nu resulterat i fängelsestraff om 42 år för Corrodi, och 45 år för Horacio Corbacho rör 20 fall av sexuella övergrepp, inklusive våldtäkt, mot tio barn under åren 2005–2016. Även en tidigare trädgårdsmästare dömdes för sexualbrott till 18 års fängelse.

– Jag är glad, tack så mycket för er kamp, för alla som har stött oss… Detta har förändrat mitt liv, sade Vanina Garay, en av målsägarna efter rättegången med hjälp av en teckentolk, rapporterar AP.

Det faktum att barnen på skolan var döva gjorde dem än mer utsatta för prästerna. Skolan tillät inte teckenspråk vilket innebar att en del av barnen hade väldigt svårt att kommunicera, dessutom ska prästerna ha tvingat barn att ta ut sina hörapparater för att förhindra dem från att höra andra barns skrik när övergreppen skedde, rapporterar BBC. Fallet har skakat Argentina, och har orsakat ilska gentemot Vatikanen eftersom kyrkan känt till anklagelser mot Corrodi som härstammade från hans tid på en skola i Italien så tidigt som 2009. Ändå agerade kyrkan inte efter att utredningen redan inletts i Argentina.

2009 anklagades Corradi för övergrepp i Italien när flera tidigare elever vid Antonio Provolo Institute i Verona i Italien gick ut offentligt med vad de utsatts för. Men preskriptionstiden för de misstänkta brotten hade redan gått ut så Corradi åtalades aldrig. Däremot hade alltså katolska kyrkan kännedom om anklagelserna. Vatikanen gjorde en utredning, rapporterar The Guardian, men inga åtgärder mot Corradi vidtogs.

– Den argentinska domstolen har gett de traumatiserade barnen från Provolo ett mått av rättvisa som den katolska kyrkan inte lyckades ge dem, säger Anne Barrett Doyle, medgrundare till sajten BishopAccountability.org till AP.

– Grymheten i Provolo är dubbel: tortyren av barn och kyrkans misslyckande i att förhindra den. Vi hoppas att åklagare nu kommer att inleda en utredning av ärkebiskopar och andra kyrkoledare som visste eller borde ha vetat att skolan drevs av en person som förgrep sig på barn, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV