← Till Tidningen Global
Nyheter

Nionde familjemedlem död i Gaza

Mohammed al-Sawarkahs familjemedlemmar bärs till begravningen 14 november.

En nionde person i familjen al-Sawarkah dog i fredags av skador han åsamkats veckan innan i en israelisk attack mot huset familjen bodde i.

PALESTINA Mohammed al-Sawarkahs fru och två av hans barn, liksom hans bror och svägerska och deras tre barn, dödades i attacken den 14 november.

Mohammed al-Sawarkah levde under fattiga förhållanden med sin familj i Deir al-Balah i Gaza när den israeliska armén IDF attackerade huset. Åtta medlemmar av familjen al-Sawarkah dog omedelbart. Mohammed al-Sawarkah skadades allvarligt i attacken mot hans och broderns hus och avled i fredags.

Enligt den palestinska människorättsorganisationen Palestinian Center for Human Rights sköt det israeliska flygvapnet fyra missiler mot familjernas plåtskjul. I attacken dödades Yusra Mohammed Awad al-Sawarkah, 39 år, Wasim Mohammed Salem al-Sawarkah, 13 år, Moath Mohammed Salem al-Sawarkah, 7 år, Rasmi Salem Ouda al-Sawarkah, 45 år, Mariam Salem Nasser al-Sawarkah, 33 år, Mohanned Rasmi Salem al-Sawarkah, 12 år, Feras Rasmi Salem al-Sawarkah, 2 år, och Salem Rasmi Salem al-Sawarkah, 3 år.

Den israeliska armén hävdade inledningsvis att måltavlan var Rasmi Abu Malhous från Islamiska jihad. Men tidningen Haaretz rapporterade i förra veckan att den informationen inte var bekräftad och att befattningshavare inom det israeliska försvaret inte kände till mannen som skulle ha varit måltavla.

Israel har uppgett att attacken mot al-Sawarkah var ett misstag och att de två husen hade bedömts vara obebodda. En Gazabo som Haaretz talade med efter attacken förklarade att familjen som dödats var väldigt fattig:

– Det här var en väldigt enkel, fattig familj, som levde ur hand i mun i ett plåtskjul, utan vatten eller el. De levde på att valla får och var kända som enkla, fattiga människor. Är det så en ledare för ett raketförband eller en högt uppsatt ledare i Islamiska jihad lever? frågade han retoriskt.

Missilattacken mot al-Sawarkahfamiljens hus skedde under en flera dagar lång upptrappning som utlöstes av att Israel genomförde en utomrättslig avrättning av en ledare i Islamiska jihad, Baha Abu al-Ata, i vilken även hans fru Asma Abu al-Ata dödades. Islamiska jihad svarade med att skjuta hundratals raketer mot Israel. 34 palestinier dödades, en dödssiffra som nu alltså stigit.  Omkring hälften uppgavs vara civila.