← Till Tidningen Global
Nyheter

Netanyahu åtalas för bedrägeri och mutbrott

Benjamin Netanyahu kallar rättsprocessen mot honom ett kuppförsök.

ISRAEL Benjamin Netanyahus svar på de tre åtal som väcktes mot honom i förra veckan var att gå till attack. Han kallar rättsprocessen mot honom ett kuppförsök. Åtalen offentliggjordes bara timmar innan ytterligare ett försök till regeringsbildning gick om intet.

De tre åtalen mot Netanyahu har varit på gång länge, och riksåklagare Avichai Mandelblits beslut var knappast oväntat. Enligt åtalen har Netanyahu gjort sig skyldig till bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Netanyahu har en månad på sig att begära immunitet av parlamentet, Knesset, för att därmed undvika rättegång. Men denna immunitet ska en parlamentarisk kommitté först ta ställning till, och eftersom regeringsförhandlingarna efter Israels val i september ännu inte nått framgång har ingen sådan kommitté bildats, och det är osäkert om det kan ske på flera månader.

Därmed kan det faktum att misslyckandet att bilda regering ger Netanyahu ett skydd tills vidare. Men han hotas nu också inifrån partiet. Krav på internval har ställts av Knessetledamoten Gideon Sa’ar som vill utmana Netanyahu om partiledarposten. Hittills har aldrig en Likudledare avsatts från partiposten.
Gideon Sa’ar, tidigare inrikesminister, är kritisk till Netanyahus attack på rättsprocessen mot honom.

– Den som leder den verkställande makten kan inte säga att Mandelblits beslut är ett försök till en juridisk kupp. Det är inte rätt, det är inte ansvarsfullt, sade Sa’ar i en intervju med israeliska tv-kanalen Channel 12 News, rapporterar Haaretz.