← Till Tidningen Global
Nyheter

Ituc fördömer våldet i Iran

Protester som bröt ut efter de kraftigt höjda bränslepriserna.

IRAN Världsfacket fördömer Irans våldsamma hantering av protesterna som bröt ut i landet för en dryg vecka sedan som kan ha lett till uppemot 200 personers död.  

– Detta senaste dödande är en förfärlig anklagelseakt mot ett kleptokratiskt system som måste förändras, säger Itucs generalsekreterare Sharan Burrow.

Det var fredagen den 15 november som protester bröt ut runt om i Iran som en reaktion på kraftigt höjda bränslepriser. Protesterna blev snabbt regimkritiska och regimen har slagit tillbaka hårt.

I förra veckan rapporterade Amnesty International att åtminstone 106 personer hade dödats men att mörkertalet var stort och att rapporter om att uppemot 200 personer dödats. Världsfacket Ituc skriver att omkring 3 700 personer skadats och att många gripits, men att information är svår att bekräfta med anledning av internet släcktes ned redan dagen efter protesterna inleddes och pågick stora delar av förra veckan. Först i helgen lättade det, och kommunikationen med omvärlden började fungera på nytt.

– Uppdämd frustration över att människors bekymmer och oro trycks ner, särskilt vad gäller otillräckliga löner, som inte kommer att lösas av statligt våld, inte heller av den långvariga repressionen gentemot legitim facklig organisering, säger Sharan Burrow i ett pressmeddelande.