← Till Tidningen Global
Nyheter

Hård kritik mot USA:s syn på Israels bosättningar

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

ISRAEL FN, EU och människorättsorganisationer riktar hård kritik mot USA:s ändrade inställning till israeliska bosättningar efter att USA:s utrikesminister Mike Pompeo i förra veckan hävdade att de inte strider mot internationell rätt.

Övriga 14 länder i FN:s säkerhetsråd tog på onsdagen kraftigt avstånd från USA:s ställningstagande. De fem europeiska länderna i säkerhetsrådet, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien och Polen, betonade i ett gemensamt uttalande att ”all bosättaraktivitet är olaglig enligt internationell rätt”.

Det var på måndagen som utrikesminister Mike Pompeo meddelade USA:s ändrade policy. USA:s policy gentemot israeliska bosättningar har baserats på ett juridiskt utlåtande från 1978 enligt vilket bosättningarna är oförenliga med internationell rätt. Men efter att ha omvärderat det utlåtandet har Mike Pompeo och Trumpadministrationen alltså kommit fram till motsatsen.

Hård kritik kom samma dag från EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini:

”Den Europeiska unionens syn på israelisk bosättarpolitik på de ockuperade palestinska områdena är klar och ligger fast oförändrad: all bosättaraktivitet är olaglig enligt internationell rätt och undergräver tvåstatslösningens genomförbarhet och möjligheterna till en varaktig fred, som den på nytt bekräftats av FN:s säkerhetsråds resolution 2334” skriver Mogherini i ett uttalande och uppmanar att Israel ska upphöra med bosättningarna i ”enlighet med de plikter de har som ockuperande makt”.