← Till Tidningen Global
Nyheter

Gravid kvinna misshandlad i islamofobisk attack

Misshandeln av Rana Elasmar fångades av en övervakningskamera.

Höggravida Rana Elasmar attackerades brutalt i en islamofobisk attack på ett kafé i Sydney i Australien i förra veckan. Misshandeln som fångades av en övervakningskamera tog slut först när hennes vänner och andra på kaféet lyckades få bort mannen som sedan greps och åtalades.

AUSTRALIEN Rana Elasmar som bär hijab satt på ett kafé tillsammans med flera vänner i Sydney när en man kom fram till deras bord. Enligt vittnesmål började mannen därpå skrika rasistiska tillmälen mot kvinnorna, lutade sig över bordet och började överösa Rana Elasmar, som är gravid i 38:e veckan, med knytnävsslag mot huvudet. Han hann slå henne 14 gånger, och även sparka henne mot huvudet innan andra gäster och anställda lyckats få bort mannen.

Rana Elasmar fördes till sjukhus för tillsyn men kunde lämna sjukhuset efter några timmar. Mannen bakom attacken har identifierats som Stipe Lozina. Han greps och fördes till den lokala polisstationen där han har åtalats för misshandel och har nekats borgen med motivationen att Lozina har ett ”långt brottsregister”, rapporterar Sydney Morning Herald.

– Om det inte vore för det modiga agerandet från dessa samhällsmedborgare för att stoppa misshandeln hade offret mycket väl kunnat bli avsevärt mer allvarligt skadad, sade polisen Luke Sywenkyj på torsdagen i förra veckan.

Attacken mot en gravid kvinna i hijab var å ena sidan ovanligt brutal, men å andra sidan inte unik. Enligt siffror framtagna av Islamophobia Register riktar sig 72 procent av de islamofobiska attackerna i Australien mot kvinnor och i 73 procent av fallen är förövarna män. Journalisten Sarah Malik skriver på Special Broadcasting Service hemsida att attacken visar graden av hot som muslimska kvinnor måste hantera.

”Föreställ er att vara kvinna och inte kunna dricka kaffe med din vän för en stunds paus. I det här fallet så filmades den brutala attacken av övervakningskameror, omkringstående ingrep och mannen har kunnat åtalas. Men många som faller offer för islamofobi har inte sådan ’tur’ om man kan kalla det för det. De absorberar våldet, våldet som inte anmäls och förblir ostraffat, så som händer dagligen i Australien.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV