← Till Tidningen Global
Nyheter

Många barn fängslade runt om i världen

Barn som bor med sina mammor på kvinnofängelse i Afghanistan.

USA fängslar barn i större utsträckning än andra länder. Det menar människorättsadvokaten Manfred Nowak, som i veckan presenterade en ny FN-rapport om barn som fängslas eller tas i förvar. Han uppskattar att sju miljoner barn hålls fängslade runt om i världen.

BARNRÄTT Rapporten Global Study on Children Deprived of Liberty släpptes tidigare i veckan och rapporten tar bland annat upp det stora antalet barn som fängslas eller tas i förvar i USA. Nowak uppskattar att omkring 100 000 barn hölls i förvar 2015 på grund av migrationsrelaterade frågor.

Enligt Department och Health and Human Services som tar hand om ensamkommande barn i sitt program Unaccompanied Alien Children (UAC) har 69 550 barn tagits i förvar under 2019, och de uppger att antalet har ökat kraftigt sedan 2012.

– Jag skulle kalla det en omänsklig behandling för både föräldrarna och barnen, sade Nowak när han diskuterade rapportens innehåll i Génève i måndags, rapporterar NPR.

– Och det finns fortfarande många barn som är separerade från sina föräldrar – och barnen vet inte var föräldrarna är, och föräldrarna vet inte var barnen är.

Det är definitivt något som inte borde få hända igen.

Sammanlagt uppskattas mer än sju miljoner barn hållas fängslade under olika former runt om i världen. I Mexiko hålls 18 000 barn fängslade i migrationsrelaterade fall. I Europa fängslas omkring fem barn per 100 000, i Sydamerika är siffran 16 av 100 000.

Nowak uppgav på presskonferensen att siffran om 100 000 fängslade barn i USA gällde för i år, men korrigerade sig efteråt och förtydligade att siffran gällde 2015 och handlar om antalet barn som hade förvarstagits under ett års tid.