← Till Tidningen Global
Nyheter

147 skolor stängda i protest

Tusentals lärare klädda i rött samldes utanför delstatsparlamentet i Indianapolis.

 I delstaten Indiana i USA stängdes under tisdagen 147 skolor när lärare och annan skolpersonal deltog i en protest med krav på mer resurser till skolan. Det är en i raden av protester och strejker som lärare runt om i landet har deltagit i under de senaste åren.

USA Omkring 15 000 personer, förutom skolpersonal även många föräldrar, samlades i tisdags utanför delstatsparlamentet i Indianapolis för att kräva bättre löner och mer resurser till skolan. Protesten organiserades av lärarfacket The Indiana State Teachers Association bland annat.

En av de protesterande lärarna var Connie Neri-Jones som underströk att lära ut är ett yrke och ingen välgörenhet:

– Vi har ett stort underskott på behöriga lärare, och ökad finansiering skulle kunna förbättra det behovet, säger hon till CNN.

En annan lärare på plats var Gina Schuetter som förklarade för lokaltidningen Dubois County Herald att protesten syftade till att förbättra villkoren för både lärare och elever, samt att hon på sina lektioner lär ut att alla människors röster spelar roll:

– Jag kan inte säga att deras röster är betydelsefulla om jag inte använder min egen röst, säger hon till tidningen och betonade att det är viktigt att antalet elever i varje klass begränsas:

– Med fler än 30 i elever är det svårt att ge alla den uppmärksamhet de förtjänar.

De senaste åren har lärare i flera delstater krävt både bättre lön och arbetsvillkor, liksom mer resurser till eleverna. Tidigare i höstas strejkade 25 000 lärare i Chicago under elva dagar och fick igenom flera av sina krav, bland annat ett tak på antalet elever i varje klass, liksom skolsköterskor och socialarbetare i alla skolor.

Förra året genomfördes också lärarstrejker i West Virginia, Oklahoma och Arizona, även då var kraven förutom bättre löner också mer resurser till skolorna.