← Till Tidningen Global
Nyheter

Stor regeringskritisk demonstration i Prag

En stor regeringskritisk demonstration hölls i Tjeckiens huvudstad Prag på lördagen.

Uppemot en kvarts miljon tjecker demonstrerade på lördagen mot premiärminister Andrej Babis och president Milos Zeman, som de ser som hot mot demokratin.
Många demonstranter skanderade ”Vi är här”, i ett eko från protesterna som fick kommunismen på fall för 30 år sedan och som ska firas på söndagen.

TJECKIEN – Kampen för frihet och demokrati slutar aldrig, sade Benjamin Roll, vice ordförande i den organisation som arrangerar protesterna i huvudstaden Prag.

Miljardären Babis har anklagats för intressekonflikter och svindleri av både EU-kommissionen och tjeckisk polis. Detta eftersom han äger storbolaget Agrofert och samtidigt kan besluta om EU-bidrag till företag. Själv säger han sig ha löst problemet genom att föra över sina tillgångar till en fond. Men demonstranterna kräver att han helt klipper banden till bolaget, eller avgår innan året är slut.

Babis har också anklagats för att ha svindlat till sig flera miljoner euro i EU-bidrag till ett personligt herrgårdsbygge – men har klarat sig från åtal i Tjeckien.

Firande på söndag

EU-kommissionen fortsätter däremot sin utredning om bidragen.

Premiärministerns parti Ano är fortfarande Tjeckiens största. Babis leder en koalition med det socialdemokratiska partiet och som är beroende av stöd från kommunistpartiet.

Ilskan mot Babis grundas också i att han före 1989 var medlem av kommunistpartiet och hade kontakter med dåvarande Tjeckoslovakiens hemliga polis.

Både Babis och president Zeman – som vill ha förbättrade relationer med både Ryssland och Kina – har hållit låg profil inför högtidlighållandet på söndagen av den så kallade sammetsrevolutionen 1989.

Avvisar kraven

Lördagens protester var bland de största i Tjeckien sedan 1989. Enligt organisatörerna deltog cirka 250 000 demonstranter i Prag, medan polisen bedömer att det var ungefär 200 000.

Flera av talarna var dissidenter redan under protesterna 1989. De klassificerar både Babis och Zeman som hot mot demokratin och olämpliga för sina uppdrag.

I en intervju med en tjeckisk nyhetssajt avvisar Zeman demonstranternas krav. Förundersökningen mot Babis har lagts ner och parlamentet har sagt nej till att ställa honom själv inför riksrätt, säger Zeman – och han kallar därför proteströrelsen för odemokratisk.