← Till Tidningen Global
Reportage

Inga oppositionella till Vitrysslands parlament

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko i sin vallokal i helgen.

Inga oppositionella kandidater valdes in i Vitrysslands parlament enligt de officiella valresultaten. Alla 110 platser gick till partier som stödjer landets auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko.

VITRYSSLAND Oppositionen hade tidigare två platser i representanthuset, den lägre kammaren. De två ledamöterna fick inte ställa upp i årets val och inte heller de främsta oppositionsledarna.

Lukasjenko har styrt landet i 25 år och har meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2020. Han säger att folket kan rösta bort honom då om de inte vill ha honom.

– Jag har lovat att jag inte ska hålla fast vid den här posten tills mina fingrar blånar. Tro mig, det är inte en särskilt mysig plats, säger han.

Under valdagen kom vittnesmål om valfusk från kritiker. Människor i Vitryssland har haft ”litet förtroende för processen”, skriver Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i en preliminär valrapport. Av de val som organisationen hittills har granskats har inget godkänts som demokratiskt.

Fler än 35 procent av väljarna röstade i förhand. Totalt röstade 77 procent enligt de officiella resultaten.

Lukasjenko har de senaste månaderna gjort ansträngningar för att knyta närmare band till västländer. Landets relation till Ryssland började försämras när landet vägrade erkänna Moskvas annektering av den ukrainska Krimhalvön 2014.

Lukasjenko har anklagat Ryssland för att bli ”hysteriskt” över hans försök att balansera banden mellan öst och väst.