← Till Tidningen Global
Nyheter

Hungerstrejk för klimatet

Mer än 200 personer från drygt 20 länder runt om i världen inleder i dag, måndag, en hungerstrejk för att pressa sina regeringar att agera mot klimatkrisen. Hungerstrejken ska pågå i en vecka och arrangeras av nätverket Extinction Rebellion.

KLIMAT En av de som kommer att delta i hungerstrejken är Le Pethick, 83 år, från Storbritannien, liksom 16-åriga Christina Dithmar från Extinction Rebellion i Tyskland:

– Jag vill inte hungerstrejka. Jag är fullt medveten om alla risker som det innebär liksom det faktum att jag faktiskt är för ung för att för att helt och hållet hungerstrejka. Men jag ser inget annat alternativ med tanke på vart vi är på väg. Jag vill inte ligga och gråta i sängen och känna mig hjälplös och inte bli tagen på allvar, säger Christina Dithmar på Extinction Rebellions hemsida.

Initiativet till hungerstrejken kommer från Giovanni Tamacas, från Extinction Rebellion USA. 230 personer i länder som Indien, Turkiet, Polen och Sverige har anmält sig för att delta i hungerstrejken som är planerad att inledas måndagen den 18 november.

Syftet är att uppmärksamma sårbarheten som kommer i klimatförändringarnas spår som ökad vattenbrist, extrema översvämningar, flera och mer intensiva skogsbränder och världens matförsörjning bland annat, men framför allt att sätta press på de olika ländernas regeringar att vidta kraftfulla åtgärder för att hantera klimatkrisen.

I Storbritannien kommer Extinction Rebellion också sjösätta en kampanj inför det brittiska nyvalet den 12 december. Extinction Rebellion vill pressa de politiska partierna att ge stöd till ett lagförslag som bland annat går ut på att agera nu för att ha nollutsläpp till år 2025.