← Till Tidningen Global
Nyheter

Greker protesterar och hedrar juntans offer

En demonstrant i Aten bränner USA:s och Natos flaggor under en minnesmarsch för att hedra offren i en studentprotest mot militärjuntan 1973.

GREKLAND Minst 30 000 personer demonstrerade på söndagen i grekiska Aten och Thessaloniki till åminnelse av en studentrevolt 1973. I studentupproret mot den grekiska militärjuntan dödades minst 24 människor, och årsdagen hedras alltid.

Söndagens demonstration var den första stora protesten som genomfördes i Aten sedan landet fått en ny, konservativ regering.

Protesterna riktades bland annat mot Kyriakos Mitsotakis regering, som gick till val med löfte om att stärka lag och ordning i Grekland.

”Ner med högerregeringen”, uppmanade ett plakat. ”Uppror hamnar inte på museer”, stod det på ett annat.

Talkörer riktade också kritik mot USA:s president Donald Trump och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. En grupp tände eld på USA:s och försvarsalliansen Natos flaggor. I Thessaloniki kastades brandbomber mot bilar.

Protestmarschen i Aten avslutades traditionsenligt utanför USA:s ambassad, där polisnärvaron var stor. USA anses ha stöttat militärjuntan som kontrollerade Grekland 1967–1974.