← Till Tidningen Global
Nyheter

Europeiska investeringsbankens investeringar ska bli fossilfria

Protester mot Europeiska investeringsbanken i Luxemburg 10 juni.

Fram till i slutet av 2021 ska Europeiska investeringsbanken sluta låna ut pengar till olje-, gas- och kolprojekt i syfte att bli en ”klimatbank”. Det internationella klimatnätverket 350.org välkomnar beslutet men är kritisk till att det finns vissa luckor i den nya policyn som kommer tillåta investeringar i gas under vissa villkor. FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar beslutet som en ”fantastisk nyhet”.

KLIMAT ”När världens största offentliga långivare beslutar att i stor utsträckning göra sig av med fossila bränslen kommer det att uppmärksammas av finansmarknader över hela världen: Det här är början till slutet av den klimatförstörande finansieringen av fossila bränslen”, skriver Kate Cahoon från 350.org i Tyskland på nätverkets hemsida.

Hon pekar samtidigt
på att det fortsättningsvis kommer att finnas möjlighet att få lån för olika naturgasprojekt. Enligt bankens nya riktlinjer upprättas nya utsläppsnormer enligt vilka projekt är tvungna att kunna producera en kilowatt-timmes energi utan att släppa ut mer än 250 gram koldioxid för att kvalificera sig för lån av banken. De nuvarande utsläppsnormerna ligger på 550 gram koldioxid per kilowatt-timme.

Detta är något som diskvalificerar traditionella gaskraftverk, men skulle däremot innebära att gasprojekt som tillämpar ny teknologi kan fortsätta få investeringar, genom att bland annat använda sig koldioxidbindning.
350.org menar att detta är en eftergift till naturgasintressen i Europa.

”Gaslobbyn har tyvärr lyckats få Tyskland och EU-kommissionen att föra in luckor i policyn, vilket lämnar dörren öppen för att investera i farliga fossilgasprojekt”, skriver Kate Cahoon.

I Europeiska investeringsbankens
(EIB) nya strategi ingår att mellan åren 2021 till 2030 investera en biljon euro, tiotusen miljarder svenska kronor, i klimataktion och miljöhållbarhet. Från och med 2025 ska hälften av bankens investeringar gå till klimatagerande och miljöhållbarhet, samt att alla aktiviteter från i slutet av nästa år ska ske i överensstämmelse med ”Parisavtalets principer och mål”. Satsningar ska också göras på rättvis omställning för ”de regioner eller länder som drabbas mest så att ingen lämnas kvar” skriver banken i ett pressmeddelande.

– För att nå klimatmålen från Paris måste vi genast höja vår ambitionsnivå och det är precis vad vi har gjort i dag. Två veckor innan FN:s klimatkonferens i Madrid sänder detta beslut en viktig signal till världen: EU och dess bank, EIB, förbinder sig till att mobilisera investeringar på en skala som inte skådats tidigare för att stötta klimataktionsprojekt världen över, säger EIB:s vice-ordförande Emma Navarro. 

”Fantastiska nyheter från Europeiska investeringsbanken som kommer att sluta investera i fossila bränslen till i slutet av 2021. Ett gott exempel på en ambitiös klimataktion – och att välja rätt sida av historien – för andra investerare att följa” kommenterade FN:s generalsekreterare António Guterres nyheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV