← Till Tidningen Global
Nyheter

67 hbtq-personer åtalas i Uganda

Hbtqi-aktivisten Brian Wasswa  begravs efter att ha mördats i sitt hem.

Polis i huvudstaden Kampala gjorde i helgen en razzia mot den gayvänliga baren Ram Bar och grep 120 personer. 67 av dem har åtalats och riskerar fängelsestraff. Razzian ses som en del i den ökade förföljelsen av hbtq-personer i Uganda.

UGANDA Ett 50-tal personer har släppts men de resterande 67 åtalades för ordningsstörningsbrott på tisdagen.

– Den växande intensiteten i gripanden, den tydliga inriktningen på en hbtqi-vänlig bar, gör det smärtsamt tydligt att en häxjakt pågår mot [hbtq-]ugandier, säger Jessica Stern, chef för människorättsgruppen Outright Action International, rapporterar NBC News.

Organisationen Sexual Minorites Uganda (Smug) skriver i ett gemensamt uttalande med Chapter Four att polisen gjort minst sex razzior mot hbtq-evenemang sedan 2012. De kräver att åtalen läggs ner och att alla som greps i söndags släpps. Enligt de båda grupperna hade polisen förstärkning av armén när de grep folk på Ram Bar. En av de gripna, som nu släppts, beskriver söndagens razzia på Smugs hemsida:

– Så fort vi kom till Ram Bar vid halvtolvtiden på kvällen såg vi att det fanns massor med poliser där och de beordrade oss alla att sitta ner. Eftersom vi inte visste vad vi hade gjort för fel frågade jag, och blev slagen på grund av det, säger Sonia, och berättar vidare att de fördes till polisstationen utan att få någon information om vad de misstänktes för. 

Polisen hävdar att razzian skedde efter tips om narkotika på baren men detta avvisas av hbtq-aktivister som ett svepskäl:

– Tidigare har det visat sig att det är svårt att åtala någon för att vara en hbtq-person. Att använda sig av påhittade åtal är en ny och skrämmande taktik, som kommer att bli väldigt svår att hantera och som kommer att göra vår kamp än tuffare, säger Kasha Jacqueline i ett uttalande, rapporterar NBC News.

Läget för hbtq-personers mänskliga rättigheter i Uganda har försämrats de senaste åren. Tidigare i höstas kom rapporter om att ett nytt lagförslag om dödsstraff mot homosexuella handlingar ska läggas fram. Ett liknande lagförslag antogs för några år sedan i Uganda men förklarades ogiltigt av landets konstitutionsdomstol 2014. Amnesty International har fördömt planerna på att införa dödsstraff och har uppmanat Ugandas regering att istället stärka skyddet av hbtq-personer som är allt mer utsatta i landet.

Tidigare i höstas mördades bland annat den homosexuella juristassistenten Brian Wasswa i sitt hem. Enligt uppgifter från Human Rights Awareness and Promotion Forum var mordet på Wasswa det tredje mordet av en hbtq-person på bara två månader.