← Till Tidningen Global
Nyheter

Oroligt i Hongkong efter polisens skott

Demonstranter med paraplyer som skydd mot tårgas, och vattenflaskor att skölja ögonen från tårgas.

En maskerad aktivist har skjutits i bröstet vid nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Hongkongs centrala delar. Hans tillstånd beskrivs som kritiskt.

HONGKONG Händelsen har lett till nya protester på måndagen, även under kontorstid då de flesta vanligtvis arbetar. Polisen använder tårgas mot aktivister och många förbipasserande har tagit skydd i ett köpcentrum.

Det är tredje gången som polisen använder skarp ammunition under de 24 veckor som protesterna har pågått. Demonstrationer har genomförts nästan dagligen och satt hård press på regeringen, men vanligtvis har oroligheterna börjat efter skymningen.

En del kontor har stängt tidigt på måndagen på grund av oroligheterna, och personal har skickats hem.

Polisens skott på måndagen sändes live på Facebook. Bilderna visar hur en polis försöker gripa en person, varpå en annan demonstrant rusar fram och då träffas av minst ett skott. Ytterligare en demonstrant föll till marken efter att skott hörts.

Polisen har meddelat att skarp ammunition använts och att en person träffats. Tre personer har förts till sjukhus efter händelsen. En 21-årig man är skottskadad, meddelar vårdmyndigheten.

Demonstranterna, som inledningsvis ville stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar, ställer även krav på ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

I fredags avled en student efter sammandrabbningar med polis förra helgen.