← Till Tidningen Global
Nyheter

Jemens regering överens med separatister

Anhängare till de sydjemenitiska separatisterna håller den flagga som tillhörde den tidigare statsbildningen Sydjemen.

Den jemenitiska regeringen och separatisterna i södra Jemen har skrivit under ett avtal om att sluta strida mot varandra.
Den nya frontlinje som uppstod i Jemenkriget i somras ska därmed stängas.

JEMEN – Denna överenskommelse är starten på en ny period av stabilitet i Jemen, säger Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i statlig saudisk tv, som sänder en ceremoni där parterna skriver under.

Redan förra veckan kom uppgifter om att parterna i princip var överens. Separatiströrelsen STC stred tidigare sida vid sida med regeringsstyrkorna, men i somras började de strida mot dem och drev bort regeringen från den viktiga hamnstaden Aden. Det öppnade en helt ny frontlinje i kriget. Det är den frontlinje som nu stängs.

Får platser vid bordet

Enligt avtalet ska sydjemenitiska representanter få hälften av posterna i en ny regering och att de också ska få delta i eventuella fredsförhandlingar, rapporterar Jemens statliga nyhetsbyrå Saba. Tiotusentals sydjemenitiska soldater ska åter stå under regeringens kontroll. Samtliga styrkor ska lämna provinsen där Aden ligger.

Striderna i den södra delen av landet fick FN:s Jemensändebud Martin Griffiths att varna för att landet skulle kunna splittras. Nu framför han gratulationer till överenskommelsen.

”Undertecknandet av detta avtal är ett viktigt steg för vår gemensamma insats för att främja en fredlig lösning på konflikten i Jemen”, säger Griffiths i ett uttalande.

”Att lyssna på aktörerna i syd är av stor vikt för de politiska ansträngningarna för att nå fred i landet.”

Krig mot Huthirebeller

I det mer än fyra och ett halvt år långa inbördeskriget i Jemen stödjer en koalition ledd av Saudiarabien den internationellt erkända jemenitiska regeringen mot Huthirebeller som får stöd av Iran.

Separatistiska STC har å sin sida en önskan om ett självständigt Sydjemen och har fått stöd av Förenade arabemiraten, som också ingår i den saudiskledda koalitionen.