← Till Tidningen Global
Nyheter

Tusentals i Glasgow krävde skotskt oberoende

Tusentals människor gick ut på gatorna och demonstrerade för ett oberoende Skottland i Glasgow på lördagen.

Tusentals människor gick ut på gatorna och demonstrerade för ett oberoende Skottland i Glasgow på lördagen.

SKOTTLAND En av anförarna var Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, ledare för nationalistpartiet SNP. Hon bedyrade i ett tal inför folksamlingen att självständigheten inte ligger långt borta.

– Tro inget annat, valet den 12 december är det viktigaste valet för Skottland under vår livstid, slog hon fast i talet som var hennes första till en demonstration med krav på skotskt oberoende sedan Skottland folkomröstade i frågan 2014

Folkomröstning nästa år?

– Vi måste gå ut mangrant och rösta i detta val, fortsatte hon och betonade att ”belöningen” i form av ett oberoende Skottland finns ”inom räckhåll”.

Nicola Sturgeon väntas före jul formellt framföra till den brittiske premiärministern Boris Johnson att Skottland vill hålla en ny folkomröstning om oberoende från övriga Storbritannien nästa år.

Flera av lördagens demonstranter viftade med skotska flaggor, många var klädda i kilt och protesten ackompanjerades av säckpipor.

Nödvändigt efter brexit

Eftersom en majoritet av skottarna – 62 procent – röstade för ett fortsatt EU-medlemskap i folkomröstningen om brexit 2016 anser SNP att en ny folkomröstning om skotskt oberoende är nödvändig. Ett argument är också, enligt partiet, att många röstade nej till oberoende 2014 för att de trodde att om Skottland förblir en del av Storbritannien så är deras EU-medlemskap garanterad.

Skottland har tillhört Storbritannien i mer än 300 år, och har redan ett långtgående självstyre sedan 1999. Folkomröstningen om självständighet 2014 slutade i en knapp vinst för dem som vill stanna i union med Storbritannien.