← Till Tidningen Global
Nyheter

Terrorrörelsen IS utser ny ledare

Terrorrörelsen IS bekräftar att Abu Bakr al-Baghdadi är död och utnämner en ny ledare.

IS har utsett en ny ledare.
Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi efterträder al-Baghdadi, som sprängde sig själv till döds i samband med en amerikansk militärräd.
Ledarens identitet är inte känd, men hans alias signalerar hur han vill framställa sig själv, enligt en terrorexpert.

IS Terrorrörelsen meddelar ledarskiftet i ett uttalande och bekräftar samtidigt att Abu Bakr al-Baghdadi är död.

– Vi sörjer dig, säger en av terrorrörelsens talespersoner i ljudupptagningen och uppmanar därefter anhängarna att hämnas den självutnämnde så kallade kalifens död enligt nyhetsbyrån AFP.

IS bekräftar även att talespersonen Abu al-Hassan al-Muhajir dödats, vilket skedde i en separat amerikansk räd.

Terrorforskaren Hans Brun säger att det ännu inte är känt vem som döljer sig bakom den nye ledaren Ibrahim Quraishis täcknamn. Det har spekulerats om ett flertal olika tänkbara efterträdare.

Påstådd ättling

Det fullständiga namnet sänder dock signaler om hur han vill framställa sig själv.

– Namnet antyder att han anses vara något av en skriftlärd, att han kan ha deltagit i jihadistiska diskussioner om doktriner och strategi, men också att han är en krigsledare – att han har lett jihadistiska operationer och har taktisk erfarenhet, säger Brun.

Efternamnet al-Quraishi – en känd Mecka-klan – är det centrala för den nye terrorledarens framtid inom rörelsen, enligt Brun. Att just det namnet har valts signalerar att han skulle ha släktskap med profeten Muhammed och kan göra anspråk på att bli terrorrörelsens nya så kallade kalif.

– Han påstår alltså att han är ättling till den klanen, vilket även al-Baghdadi gjorde. Vad vi får är en person som är skapligt bevandrad i teori, som har praktisk erfarenhet och som hävdar att han har det här släktskapet.

Rädda projektet

Med det påstådda släktskapet till profeten Muhammed kan rörelsen bibehålla bilden av att utgöra ett så kallat kalifat, enligt Brun.

– Det är ett sätt att rädda det projektet.

Men täcknamnet är också ett sätt att skapa legitimitet inom terrorrörelsen. Det är inte säkert att al-Quraishi är en välkänd person inom IS.