← Till Tidningen Global
Nyheter

Protester i Irak växer – gator blockeras

En volontär levererar mat till demonstranter i Bagdad.

Den irakiska protestvågen fortsätter. Demonstranter har blockerat myndighetsbyggnader och gator i flera städer.

IRAK I staden al-Kut i landets östra delar spärrade proteströrelsen av vägar och broar.

– Vi beslutade att stänga gatorna för att visa regeringen att vi kommer att fortsätta protestera tills tjuvarna och de korrupta sparkas ut och regimen faller, säger 25-årige Tahseen Nasser, och fortsätter:

– Vi tillåter inte statsanställda att ta sig till sina arbetsplatser, bara de som arbetar inom vård och omsorg.

250 har dödats

Även i huvudstaden Bagdad blockerades trafiken. Samtidigt strejkar både studenter och lärare till stöd för proteströrelsen, som inleddes i början av oktober och har vuxit till följd av utbrett missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig välfärd.

Myndigheternas svar blev våldsamt. Men trots att minst 250 människor har mist livet, de allra flesta demonstranter, så har protesterna fortsatt.

Regeringen har försökt gjuta olja på vågorna genom att föreslå en serie välfärdsreformer. Nyval har också dryftats, under förutsättning att en ny vallag kan röstas igenom, och premiärminister Adil Abd al-Mahdi uppges vara beredd att avgå.

Det räcker inte, menar demonstranterna.

– Vi bestämde oss för en civil olydnads-kampanj eftersom vi fått nog av regeringens lögner och löften om så kallade reformer, säger Mohammad al-Assadi, en strejkade offentliganställd i sydliga staden Nasiriyya.

Fakta: Irak

Diktatorn Saddam Hussein störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet. Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är i dag i stort sett besegrad.

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak, varav närmare sju miljoner i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15-24 år uppgår till 25 procent.

Landet har världens femte största oljetillgångar, gott om mineraler och bördig mark.

Landet är en republik och premiärminister Adil Abd al-Mahdi är regeringschef.

Källor: CIA World Factbook, Landguiden/UI