← Till Tidningen Global
Nyheter

Kina skärper tonen mot Hongkong

Situationen i Hongkong stod högt upp på dagordningen när kinesiska kommunistpartiets centralkommitté höll möte i Peking i veckan.

Kina varnar för att man inte kommer att se mellan fingrarna om det politiska system som gäller för styret av Hongkong utmanas. Peking vill också trappa upp den patriotiska undervisningen för att stävja de senaste månadernas protester.
Samtidigt planeras för nya demonstrationer i Hongkong i helgen.

HONGKONG Det är det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté som har sammanträtt i veckan, och de omfattande protesterna i Hongkong var en av huvudpunkterna under det fyra dagar långa mötet som leddes av Kommunistpartiets ledare och landets president, Xi Jinping
Shen Chunyao, ordförande för Hongkongs och Macaos grundlagskommission, sade vid en pressträff på fredagen att partiledningen enats om att ytterligare ”förbättra centralregeringens styre över regionen”.

Shen Chunyao förklarade vidare att Peking ”aldrig kommer att tolerera någon handling” som syftar till att splittra landet eller äventyra dess säkerhet.

"Hårdare kontroll"

Partiledningen har dessutom beslutat att trappa upp den ”patriotiska undervisningen”.

– Vi borde undervisa samhällena i Hongkong och Macao, särskilt offentliga tjänstemän och tonåringar, om författningen . . .och stärka den nationella medvetenheten och patriotismen bland våra landsmän i Hongkong och Macao genom att undervisa i historia och kinesisk kultur, fortsatte Shen Chunyao.

Hittills har Kina uttryckt sitt förtroende för att Hongkongs ledare, chefsminister Carrie Lam, och polisen kan hantera de allt våldsammare protesterna. Men den stora frågan har varit om Kina kommer att utöka den politiska kontrollen i takt med att situationen går över styr.

För närvarande utses Hongkongs ledare av en kommitté bestående av 1 200 ledamöter, där de flesta är lojala mot Peking.

Statsvetaren Willy Lam, som är knuten till Hongkongs kinesiska universitet, konstaterar i en kommentar till nyhetsbyrån AFP att signalen är att Peking vill ha ”hårdare kontroll” över Hongkong i framtiden. Han tolkar också nyheterna från mötet som ett budskap till en eventuell efterträdare till Carrie Lam.

– Det är för att försäkra sig om att nästa chefsminister genomför Pekings order mer effektivt än vad Carrie Lam har gjort, säger han.

Protester i helgen

De stundtals våldsamma protesterna och handelskriget mellan USA och Kina har resulterat i att Hongkong har gått in i recession i tredje kvartalet, vilket är första gången sedan finanskrisen för tio år sedan.

Charles Li, vd för Hongkongbörsen, sade vid ett tal i London tidigare i veckan att det fanns några brister med principen ”ett land, två system” i början när Hongkong skiljdes från Storbritannien, men tydliggjorde senare att han helhjärtat stödjer principen.

På lördagen väntas nya demonstrationer i Hongkong. En protestmarsch har förbjudits av polisen men allmänheten har fått tillstånd att delta i två prodemokratiska demonstrationer.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen ”ett land, två system”. Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.