← Till Tidningen Global
Nyheter

14-åring gruppvåldtogs – lindrig dom förargar

Demonstranter protesterar mot sexuallagstiftningen utanför justitiedepartementet i Madrid i juni 2018.

SPANIEN Fem män döms för att ha gruppvåldtagit en 14-årig flicka i nordöstra Spanien. Men domen har väckt en hel del ilska, då domstolen dömde dem på en lindrigare åtalspunkt med hänvisning till att den kraftigt berusade flickan inte gjorde något aktivt motstånd.

Männen döms för vad som ungefär motsvarar ett sexuellt utnyttjande, i stället för våldtäkt. Det var vid en fest i oktober 2016, i staden Manresa norr om Barcelona, som männen turades om att förgripa sig på flickan.

Domstolen understryker att flickan inte var medveten, att hon inte försökte slå bort männen och att männen inte heller använde våld.

Ilskna röster hörs nu på flera håll, bland annat från Barcelonas borgmästare Ada Colau. Flera människorätts- och kvinnorättsgrupper fördömer också domen.

Sexualbrottslagstiftningen i Spanien har varit föremål för intensiv debatt de senaste åren med anledning av en annan uppmärksammad gruppvåldtäkt, som skedde i samband med tjurrusningen i Pamplona 2016. Landets högsta domstol slog i juni i år fast att det rörde sig om en våldtäkt och inget annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV